Uutiset

Vaasalaiskoulu ei ole ainoa – Näin #metoo-kampanja on näkynyt Suomessa

Vaasalainen yläkoulu ja lukio Vasa övningsskola on tuorein seksuaalisen ahdistelun kohukoulu. Siellä 224 oppilasta julkaisi vetoomuksen seksuaalisen ahdistelun lopettamiseksi #Övistoo-viestillä.

Vaasalaiskoulu ei kuitenkaan ole ainoa, jonka maailmalla kiihtynyt #metoo-kampanja on nostanut esiin Suomessa.

Aiemmin tässä kuussa Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukiossa nousi esiin vuosikausia jatkunut ahdisteluepäily, joka liittyi teatterityön opettajan kyseenalaisiin menetelmiin. Tapausta tutkitaan parhaillaan, ja opettaja on siirretty tutkinnan ajaksi syrjään tehtävistään.

STT:n selvityksen mukaan merkittävä osa suomalaisista näyttelijöistä oli kokenut ahdistelua tai häirintää työssään. Kyselyyn vastasi 150 näyttelijää, joista 120 joutunut seksuaalisesti häirityksi.

Merkittävin nimeltä häirintäkohuun yhdistetty henkilö on Tomi Metsäketo, jota useat naiset ovat julkisuudessa syyttäneet häirinnästä. Metsäketo on kiistänyt väitteet, mutta on kuitenkin pyytänyt anteeksi niiltä, joita on ajattelemattomalla käytöksellään joskus loukannut.

Hän joutui kohun seurauksena jäämään pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta sekä Mamma Mia! -musikaalista.

Suomessa #metoo-kampanjan keskustelu on toistaiseksi ollut reilusti vähäisempää kuin Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, mutta silti uusia paljastuksia tulee edelleen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic