Lounais-Häme Uutiset Helsinki

Väestön vähentyminen voi olla ilmastonmuutoksen kannalta hyväkin asia – Eurooppa ikääntyy nopeasti

Naisten aktiivisempi työssäkäynti voisi auttaa Euroopan huoltosuhdetta lähitulevaisuudessa nopeastikin.
Kuvituskuva. Kuva: Tuomela Tapio
Kuvituskuva. Kuva: Tuomela Tapio

Eurooppa harmaantuu ja ikääntyy nopeasti, mutta huoltosuhde ei välttämättä muutu niin uhkaavasti kun on ajateltu.

Viime vuonna julkaistussa EU:n väestöskenaarioissa huomioitiin myös väestön koulutustaso ja työllisyysaste. Tulokset osoittivat, että vuonna 2060 jopa puolet EU:n väestöstä voi olla korkeasti koulutettua, jolloin EU:lla olisi myös paremmat mahdollisuudet sopeutua muuttuvaan työelämään.

Tämän vuoksi tutkimus ei osoita huoltosuhteen tilanteen olevan yhtä uhkaava kuin aiemmissa tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin vain oletettua työikäistä väestöä suhteessa muihin.

 


”Tutkijat totesivat, että vaikka syntyvyys nousisi ja maahanmuutto EU-alueelle lisääntyisi roimasti, niin se ei ratkaisisi ongelmaa lähivuosina. ”


 

Professori Wolfgang Lutzin johdolla tehty skenaario väittää, että työllisyyden nostaminen on tehokkain tapa taata ikääntyvän väestön hyvinvointi

–  Tutkijat totesivat, että vaikka syntyvyys nousisi ja maahanmuutto EU-alueelle lisääntyisi roimasti, niin se ei ratkaisisi ongelmaa lähivuosina. Se, mikä auttaisi Euroopassa, olisi nuorten ja naisten korkeampi osallistuminen työelämään ja työllisyysasteen nosto, sanoo väestöpoliittista selvitystä valtioneuvostolle tekevä Anna Rotkirch.

Rotkirch kuitenkin painottaa, että samat päätelmät eivät päde Suomeen. Pohjoismaissa naisten työssäkäynti on jo sen verran aktiivista, että suuria vaikutuksia huoltosuhteessa ei olisi. Sen sijaan esimeriksi Etelä-Euroopan maiden pitäisi nousta työssäkäynnissä esimerkiksi Ruotsin tasolle.

–  Väestötieteilijät ennustivat, että jos kaikki Euroopan maat olisivat työllisyydeltään ja tasa-arvoltaan kuin Ruotsi, tilanne olisi huoltosuhteen kannalta aika hyvä.

Konservatiivisempaa äänestystä ja vähemmän innovaatioita?

Ikääntyminen vaikuttaa kuitenkin väistämättä Euroopan poliittiseen kehitykseen.

Tämän vaikutuksia nähtiin jo Britannian brexit-erossa, jossa ikäjakaumat kyllä- ja ei-äänien välillä olivat varsin selkeitä.

– Aikaisemmin nuoret aikuiset olivat enemmistöasemassa äänestäjinä, nyt se on muuttunut. Ilmiön vaikutukset eivät ole vielä tulleet Pohjoismaihin, mutta voivat tulla, Rotkirch sanoo.

Väestöpohjan muuttuminen vaikuttaa myös siihen, millaisia talouspoliittisia ratkaisuja tehdään. Helsingin yliopiston eurooppalaiseen politiikkaan ja filosofiaan erikoistunut tutkija Timo Miettinen pohtii, miten ikääntyvä väestö kokee esimerkiksi yliopisto- ja korkeakoulusektorin kehittämisen.

– Löytyykö äänestäjiltä tarpeeksi mielenkiintoa ja työntövoimaa talouskasvun perustan vauhdittamiseen?

Voi helpottaa ilmastonmuutokseen sopeutumista

Tiedelehti Lancet julkaisi hiljattain tutkimuksen, joka povasi, että maailman väestö vähenee ja ikääntyy jopa aiemmin ennustettua nopeammin.

Ilmastonmuutoksen kannalta väestön vähentyminen ei ole välttämättä huono asia.

– Ennusteet lupaavat hyvää ympäristön kannalta. Ruoantuotantoon kohdistuu vähemmän paineita ja hiilipäästöt laskevat, IHME-instituutin johtaja Christoper Murray Washingtonin yliopistosta kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Samalla yhteiskuntien pitää sopeutua useisiin muutoksiin.

–  Euroopassa väestön ikääntyminen on tapahtumassa samaan aikaan kuin ilmastonmuutoksen torjunta. Siirtymät kietoutuvat toisiinsa. Pitää olla toimiva yhteiskunta ja talous, mutta samalla tämä siirtymä voi edesauttaa siirtymistä vihreään talouteen, Anna Rotkirch sanoo.

Myös tähän asiaan koulutus vaikuttaa. Koulutetulla väestöllä lienee paremmat mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutoksen ja työelämän muutoksiin.STT

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic