Uutiset

Vähäosaisten itsenäisyyspäivä alkoi jonotuksella – Heikki Hurstin mukaan "näky on aika lohduton"

Satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivänä Helsingin Hakaniemen torilla kiemurtelee tuhatpäinen jono. Kirpeä pakkanen nipistelee varpaita, mutta ihmiset odottavat kärsivällisesti, että kello löisi 12.

-Ihmiset tulevat tänne jo pari tuntia aikaisemmin odottamaan. Siinä mielessä näky on aika lohduton, toteaa Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti.

Isänsä Veikko Hurstin ja hänen vaimonsa Lahja Hurstin toimintaa vuodesta 2005 pyörittäneen Heikki Hurstin mukaan ruokajonot ovat kasvaneet viimeisten viidentoista vuoden aikana.

-Kun aloitin, porukkaa oli jonoissa pari–kolmesataa. Nykyään jokaisena ruokajakopäivänä ihmisiä on noin 2 700.

Helsingin Kalliossa Hurstin Valinta jakaa ruoka-apua joka keskiviikko ja perjantai. Tänään itsenäisyyspäivänä on varauduttu reilun tuhannen ihmisen jonoon. Ruokakassit on kasattu valmiiksi jo edellisenä päivänä.

-Olemme tehneet 1060 pussia. Niissä on muun muassa lenkkimakkaraa, leipää, pullaa, mehua ja jauhoja. Jokaisessa pussissa on myös kynttilä, Hursti kertoo.

Aikaisempina vuosina itsenäisyyspäivänä on ollut tarjolla myös soppaa ja kahvia, mutta edellisvuonna ja tänään keskiviikkona soppatarjoilu on korvattu ruokakasseilla. Hurstin mukaan mitään sen suurempia juhlallisuuksia ei myöskään voitu Hakaniemen torille järjestää torin remontin vuoksi.

Suomi on vapaa maa

Lohduttoman pitkä ruokajono on yksi osoitus siitä, että satavuotias Suomi voisi kohdella vähäosaisiaan paremmin.

Heikki Hursti pitää negatiivisena ilmiönä myös sitä, että hallituksen leikkaukset osuvat kaikkein kipeimmin niihin, joilla jo valmiiksi ei ole mitään.

Köyhyydestä huolimatta Hursti löytää kotimaastaan myös paljon hyvää.

-Olen kiitollinen siitä, että Suomi on vapaa maa. Täällä on myös kaunis luonto, neljä vuodenaikaa ja upea presidenttipari. Suomi on hyvä maa asua.

Hurstin apu

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry on suomalainen avustusjärjestö, joka aloitti toimintansa jo 1960-luvulla.

Laupeudentyö ry:n toimintaa johtaa nykyisin Veikon poika Heikki Hursti. Järjestö toimii jakamalla vaate- ja ruoka-avustuksia ympäri vuoden niitä tarvitseville sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia.

Tapahtumista näkyvimmiksi ovat muodostuneet vähävaraisille ja syrjäytyneille suunnatut perinteiset juhlat Hakaniemen torilla itsenäisyyspäivänä sekä Joulujuhla Helsingin messukeskuksessa jouluaattona.

Yhdistys toimii yhteistyössä useiden Suomen paikkakuntien ruuanjakeluyhdistysten kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti