Uutiset

"Vahvat signaalit, että pahin koronapandemia on ohi"

Kesä voisi olla jo normaali, mutta epidemia ei silti lopu, sanoo THL:n Mika Salminen
Vahvat signaalit viittaavat nyt siihen, että pahin koronapandemia on ohi, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vahvat signaalit viittaavat nyt siihen, että pahin koronapandemia on ohi, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä. Silti pandemiassa on hänen mukaansa mahdollisuus vielä yllätyksiin.

Koronapandemian tilanteessa on nyt isoja eroja Suomen sisällä.

–  Helsingin seudulla epidemia on jo selvimmin laskussa.

Salminen arvioi, että näkymä epidemian kehitykseen lähikuukausina on vielä epävarma, ”mutta kesä voisi olla jo normaali”. Toisaalta on hänen mukaansa myös mahdollisuus siihen, että Suomessa koettaisiin kesällä koronatartuntojen määrässä jonkinlainen nousu.

–  Pandemia ei oikeastaan lopu koskaan. Koronavirus jää kiertämään väestössä.

Salmisen mukaan hyvä rokotuskattavuus ja aiempien tartuntojen suuri määrä kuitenkin suojaavat.

Maskisuositus uusiksi ensi viikolla?

Epidemian tilanteen helpottuminen johtaa THL:n johtajan mukaan siihen, että maskien käyttösuositusta on tarkoitus muuttaa Suomessa ensi viikolla.

–  Rajoitusten poistuessa ihmisten oma vastuu tartuntojen estämisessä korostuu, Salminen sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n tiedotustilaisuudessa torstaina.

Hänen mukaansa rokottamisen tahti on Suomessa hidastunut varsin selvästi.

–  Vakavan sairastumisen riskin suhteen on valtava ero siinä, onko rokotettu vai ei. Koronarokote kannattaa ottaa, eikä ole myöhäistä ottaa ensimmäinen rokote. Nyt on Suomessa käytössä myös uusi rokote (Nuvaxovid), jota voi harkita.

Uusia tartuntoja löytyi runsaat 10 000

Torstaina Suomessa raportoitiin THL:n mukaan hieman yli 10  000 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon tartuntamäärä oli yhteensä runsaat 62  000, missä oli noin 24  000 tartunnan vähentyminen sitä edeltäneisiin kahteen viikkoon verrattuna.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia ei Suomessa torstaina raportoitu.

Rekisteröityjen koronatartuntojen määrä ei nykyisin anna Suomessa hyvää kuvaa epidemian vaiheesta, koska merkittävä osa tartunnan saaneista ei hakeudu sairaanhoidon koronatesteihin.

Tammikuussa Suomessa todettiin noin 240  000 koronatartuntaa.

–  Todellinen määrä oli tuohon verrattuna vähintään kaksinkertainen, ehkä jopa viisinkertainen. Mutta koronaan liittyneistä syistä kuolleiden osuus on ollut pieni. Helmikuussa kuolleisuus oli 0,17 prosenttia, Salminen kertoi.

Viimeisten tietojen mukaan Suomessa sairaalahoidossa olevista potilaista noin 700 on koronapositiivisia. Koronaan liittyvistä syistä on tehohoidossa vajaat 30 potilasta.

–  Kaikista sairaalahoitoon Suomessa tulevista kolmasosalla tai neljäsosalla on nyt koronatartunta.

Pandemian alusta on kulunut kaksi vuotta.

–  On lääketieteen ja kansanterveystyön historiaa, miten tehokkaasti pandemiaa on kyetty vastustamaan, arvioi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Uusimmat

Fingerpori

comic