Uutiset

Vaikea taloustilanne näkyy lasten harrastuksissa – Partiolaisista yhä useampi tarvitsee tukea harrastuksen jatkamiseen

Suomen Partiolaisista muistutetaan, että epävarmoina aikoina ystävät ja mielekäs tekeminen tuovat turvaa ja jatkuvuutta.
Arvioiden mukaan partiossa tehdään vuosittain kolme miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä. Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Yhä useampi partiolainen tarvitsee tukea harrastuksen jatkamiseen. Suomen Partiolaisten mukaan anomukset jäsenmaksusta luopumisesta ovat lisääntyneet 20–30 prosenttia vuosittain.

Tällä hetkellä jäsenmaksuista vapautetaan vuosittain noin 1000 partiolaista. Partion harrastamista tuettiin vuonna 2019 myös myöntämällä satoja leiristipendejä sekä varustepaketteja yli kolmellesadalle lapselle.

– Erityisesti epävarmoina aikoina ystävät ja mielekäs tekeminen tuovat turvaa ja jatkuvuutta. Joillekin lapsille raha on kuitenkin este harrastamiselle. Partiossa perheiden taloustilanteen muutos on näkynyt viime vuosina roimasti kasvaneessa jäsenmaksuvapautusten tarpeessa, Suomen Partiolaisten tiedotteessa kirjoitetaan.

Harrastuksissa voivat unohtua lasten väliset erot

Suomen Partiolaisten puheenjohtajan Maria Ruoholan mukaan jäsenmaksuvapautuksia myönnetään Partion ystävät -rahaston lahjoituksien avulla. Ruoholan mukaan yhdistys koittaa varmistaa, että kenenkään harrastus ei jäisi rahasta kiinni.

Suomen Partiolaisten haastatteleman tutkijan mukaan harrastukset auttavat lapsia unohtamaan sosiaaliset erot kouluympäristöä herkemmin.

– Erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille harrastuksissa on lisäksi se etu, että harrasteryhmässä eivät välttämättä päde lasten ja nuorten välillä samat sosiaaliset hierarkiat kuin vaikkapa koulussa, jossa vähävaraisuus saattaa olla muiden oppilaiden tiedossa, Helsingin yliopiston dosentti Päivi Berg Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic