Uutiset

Vain 13-vuotias ottelija kuoli thainyrkkeilyottelussa Thaimaassa

Maassa valmistellaan nyt lakia, joka vaatisi alle 15-vuotiaita pitämään suojavarusteita.
Nuoret thainyrkkeilyn harjoittajat antoivat näytöksen taidoistaan seremoniassa muinaisessa Ayutthayan kaupungissa Thaimaassa maaliskuussa 2015.

Vain 13-vuotias poika kuoli tultuaan tyrmätyksi muaythai-potkunyrkkeilyottelussa Thaimaassa viime lauantaina. Kuolema on käynnistänyt keskustelun siitä, saako noin nuoria poikia panna taistelemaan toisiaan vastaan ammattimaisesti näin rajussa lajissa.

Anucha Tasako oli otellut aiemmin jo noin 170 kertaa, mutta lauantain ottelu oli hänen viimeisensä. Palkkio ottelusta oli noin 2 000 bahtia (54 e). Häntä kaksi vuotta vanhempi poika tyrmäsi hänet tajuttomaksi, ja myöhemmin lääkärit totesivat Anuchan kuolleen aivoverenvuotoon.

Sosiaalisessa mediassa on otteluvideo, jossa Anucha nyrkkeilee ilman pääsuojusta.

Tapahtumapaikka oli Kalasinin maakunnassa Thaimaan koillisosassa. Maassa kiistellään nyt siitä, saako nuoria poikia – joskus jopa seitsemänvuotiaita – panna ottelemaan ammattilaisten tavoin toisiaan vastaan.

Lapset hankkivat toimeentuloa perheelleen

Lasten potkunyrkkeily on laajalti levinnyt laji Thaimaassa varsinkin maaseudulla. Se tarjoaa lapsille mahdollisuuden hankkia toimeentuloa perheelleen ja väylän päästä pois köyhyydestä, kertovat lajin kannattajat.

Lajin vastustajat vetoavat tutkimuksiin, jotka kertovat lajin vaarallisuudesta. Viime kuussa Thaimaan Mahidolin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan alle 15-vuotiaat lajin harjoittajat voivat saada aivovammoja.

Maan turismi- ja urheiluministeri Weerasa Kowsurat esitti jo viime kuussa lakeja, joilla nuoria ottelijoita suojeltaisiin paremmin.

Uudistetun lain mukaan alle 12-vuotiaiden nyrkkeilyottelut kiellettäisiin ja kaikille 12–15-vuotiaille vaadittaisiin turvavarusteet erityisesti päähän.

– Tällä voi olla suuri vaikutus lajiin, sanoi lakiehdotuksesta uutiskanava al-Jazeeralle lakimies Sukrit Parekrithawet, joka edustaa useita nyrkkeilyharjoitusleirejä.

– Ne jotka valmistelivat lakia eivät tiedä mitään thainyrkkeilystä, ja tämä saa muaythain katoamaan.

Hänen mukaansa nuorten ottelijoiden on päästävä harjoittelemaan tullakseen vahvoiksi ja kokeneiksi. Sukrit sanoo 13-vuotiaan ottelijan kuoleman olevan yksittäinen tapaus ja seurausta huonosti organisoidusta tapahtumasta.

”Hän kuoli kuin soturi”

Tv-kanava ThaiPBS kertoo Ancuhan otelleen noin 170 kertaa sen jälkeen kun hän aloitti lajin kahdeksanvuotiaana. Hän otteli alle 41-kiloisten sarjassa. Anuchan oli kasvattanut hänen setänsä sen jälkeen kun hänen vanhempansa olivat eronneet.

Setä Damrong Tasako sanoi tv-kanavalle, etä Anuchan kuolema oli onnettomuus. Hän haluaisi kuitenkin nähdä säännöt, jotka vaatisivat alle 15-vuotiaita pitämään suojavarusteita.

– Hän kuoli kuin soturi. Hän oli taistelija.

Uusimmat

Fingerpori

comic