Uutiset

Vain harva on vaihtanut kokeilussa julkisia sote-palvelujaan yksityispuolelle

Vain harva on tarttunut mahdollisuuteen vaihtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja julkisesta yksityiseen. Meneillään olevassa valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilussa tuottajaa vaihtaneiden osuus on tällä erää noin 3–14 prosenttia väestöstä.

Marraskuussa päivitetyt tiedot käyvät ilmi Lännen Median sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) saamasta aineistosta. Keväällä alkaneita kokeiluja on meneillään viidellä eri alueella. Niistä palveluntuottajaa vaihtaneiden osuus on pienin Keski-Uudellamaalla ja suurin Hämeenlinnassa. Jyväskylässä osuus on 4,5, Tampereella 9,1 ja Ylä-Savossa 10,3 prosenttia.

Kokeilualueita ei voi verrata keskenään, muistuttaa palvelusetelikokeilun projektipäällikkö ja Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihankkeen hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki STM:stä.

Esimerkiksi kokeilun palvelupaketit, mahdolliset palveluntuottajan vaihtovälit ja korvausmallit eroavat toisistaan.

Hämeenlinnassa ja Ylä-Savossa palveluntuottajaa voi vaihtaa kuukauden välein, Tampereella kolmen kuukauden ja muualla puolen vuoden välein.

Yleislääkärien vastaanottojen mukaan valinnanvapaus voi koskea esimerkiksi laboratoriopalveluita, sosiaaliohjaajan vastaanottoa, fysioterapiaa ja perustason päihde- ja mielenterveystyötä.

Kokeilussa valinnanvapaus pohjautuu nykyiseen palvelusetelilainsäädäntöön. Sillä kerätään kokemuksia sote-uudistukseen, jossa valinnanvapautta laajennettaisiin nykyisestä ja käyttöön otettaisiin asiakassetelit.

Jo nyt julkisella puolella maanlaajuisesti

Terveydenhuoltopalvelujenvalinnanvapaus on jo nyt kaikille jossain määrin mahdollista julkisella puolella. Mahdollisuus valita oma terveysasema tai erikoissairaanhoidon sairaala kiireettömässä hoidossa maanlaajuisesti on ollut voimassa vuodesta 2014.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2015 keräämien tietojen mukaan terveysasemaa oli vaihtanut kuusi prosenttia väestöstä, ja erikoissairaanhoidon hoitoyksikön valintaan oli tarttunut kolme prosenttia väestöstä.

Terveysaseman voi valita nykyään vuodeksi kerrallaan. Erikoissairaanhoidossa sairaalan valintaan tarvitaan myös lähete hoitavalta lääkäriltä, joka arvioi minkä tasoinen hoito on tarpeen. Hoitopaikka valitaan joka kerta erikseen lähetteen perusteella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti