Uutiset

Vain Pohjois-Lapissa pakkasta – jalkakäytävät pysyvät liukkaina

Sääilmiö johtuu lounaasta tulleesta lämpimästä ilmamassasta ja Norjan suunnalta puhaltavasta Föhn-tuulesta.
Jalankulkijoita ja autoja Pohjoisesplanadilla Helsingissä tammikuun lopulla. Kuva: Esko Jämsä

Poikkeuksellisen lämmin sää jatkuu. Perjantaina vain Pohjois-Lapissa oli pakkasta. Lämpötilat pysyttelevät koko maassa 4–7 asteen tienoilla ja lämmin keli jatkuu lauantaina.

– Huomenna ei päästä samoihin lukemiin kuin tänään, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä ollaan joko pakkasen puolella tai lähellä nollalukemia maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa on pakkasta. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pysytellään plussan puolella eteläistä Lappia myöten.

Keväisistä tunnelmista huolimatta helmikuu on talvikuukausi.

– Auringon valo ja lämpötilat ovat hyvin keväiset, mutta se voi muuttua. Kaikki on vielä mahdollista, Tuovinen sanoo.

Ajankohtaan nähden harvinaisen lämmintä

Forecan mukaan viime yönä ja perjantaina aamulla on mitattu ajankohtaan nähden harvinaisen korkeita lämpötiloja, Raumalla jopa 8,4 astetta.

Lämpimät kelit johtuvat lounaasta Suomen ylle nousseesta lämpimästä ilmamassasta ja Norjan vuoriston yli puhaltavista lämpimistä tuulista, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ilmiötä kutsutaan Föhn-tuuleksi. Siinä ilmamassa kuivuu ja lämpenee ylittäessään vuoriston.

Luistelu jalkakäytävillä jatkuu

Kevyen liikenteen väylät ovat Länsi- ja Etelä-Suomessa hyvin liukkaita jäisten teiden päällä olevan veden takia. Jalankulkijat joutuvat liukastelemaan vielä lauantaina, mutta Ilmatieteen laitoksen mukaan tilanne helpottaa sunnuntaista.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille pohjoiseen Lappiin kelivaroituksen, joka koskee päätieverkostoa. Sen syynä on Lapin yli liikkuva lumisade.

Lämpö nakertaa lumipeitettä

Hiihtolomakausi on alkamaisillaan. Vielä vähän aikaa sitten tuskailtiin runsaiden lumisateiden takia. Lämpöasteet sulattavat lumipeitettä ja puuskittainen lämmin tuuli kirittää sulamista. Ilmatieteen laitoksella ei ole mallia, joilla hankien hupenemista voisi ennustaa.

Tällä hetkellä lunta on maassa kautta maan. Niukimmat kinokset löytyvät Porin seudulta, ja sielläkin lunta on parisenkymmentä senttiä.

Föhn-tuuli

Lämmin ja kuiva föhn-tuuli tuo mukanaan aurinkoisen ja lauhan talvisään.

Föhn-tuuli syntyy, kun Atlantin suunnasta tuleva ilma nousee Skandien yli.

Ilman kosteus tiivistyy ensin pilviksi ja sataa sitten alas. Kun sama ilma laskee alaspäin vuorten toisella puolella, se kuivempana lämpiää tehokkaammin.

Föhnin vaikutus on suurimmillaan Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla ja sen vaikutus tuntuu vain talviaikaan..

Yksittäisenä päivänä lämpötila voi föhnin vuoksi olla enimmillään yli 5 astetta lämpimämpi kuin ilman sitä.

Ilmiö ei vaikuta pitkän ajan lämpötilojen keskiarvoon.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Fingerpori

comic