Uutiset

Väite: hallituksessa on erimielisyyttä, kuinka paljon EU:n lääkeviraston hakemiseen tulisi panostaa

Perussuomalaisten ja kokoomuslaisten hallituslähteiden mukaan hallituksessa kytee erimielisyys Euroopan lääkeviraston EMA:n hakemisesta Suomeen. Keskustalaisista lähteistä väitteet kiistetään. Perussuomalaisten ja kokoomuslaisten lähteiden mukaan perussuomalaiset ja kokoomus haluaisivat panostaa hakuprosessiin rahaa ja aikaa, mutta keskusta ja pääministeri Juha Sipilä olisivat alkaneet epäröidä EMA:n hakemista ja hakuprosessiin panostamista.

– EMA olisi jättipotti, ja vaikka emme sitä saisi, vastaavat hakuprosessit poikivat usein jotain muuta hyvää, hallituslähde kertoo.

– Keskusta jarruttaa ja on haluton ohjaamaan rahaa EMA:n hakemiseen, koska Fimea pitäisi sijoittaa EMA:n yhteyteen eli siirtää pois Kuopiosta. Keskusta ei halua perua Matti Vanhasen (kesk.) pääministerikaudella tehtyä huonoa alueellistamispäätöstään, epäilee toisen puolueen hallituslähde.

Lännen Median tavoittamat keskustalaiset hallituslähteet sanovat, etteivät ole kuulleet rahakiistasta, tai hakuprosessin kytkemisestä Fimean sijoituspaikkaan.

Yksi keskustalähteistä kutsuu hallituskumppaneiden väitteitä ”utopistisiksi”. Toinen sanoo, ettei Suomella ole missään tapauksessa juuri mitään toivoa saada EU:n lääkevirastoa, sillä kyseessä on painava virasto ja Suomella on jo yksi painava virasto, EU:n kemikaalivirasto. Pienenä maana Suomi ei tule saamaan kahta painavaa virastoa tilanteessa, jossa osalla jäsenmaista ei ole vielä ensimmäistäkään hajasijoitettua virastoa.

Lähes kaikki EU-maat ovat hakeneet virastoa, ja keskustalähteen mukaan viraston hakeminen katsottiin Suomelle lähinnä tilaisuudeksi tuoda oman maan osaamista ja muita hyviä puolia esiin.

EU:n lääkevirastolle täytyy etsiä uusi kotimaa, sillä se on sijoitettu unionista eroavaan Britanniaan. Aktiivinen lobbaus Brysselissä ja muiden EU-maiden pääkaupungeissa vaatisi nyt rahaa ja henkilöstöresursseja.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi 17. maaliskuuta, että hallitus tavoittelee Euroopan lääkeviraston EMA:n sijoittamista Suomeen. Asian esitteli ministerivaliokunnalle pääministeri Sipilä. Valiokunta nimesi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) johtamaan hakuprosessia.

Lontoossa toimiva EMA on EU:n kolmanneksi suurin virasto. Se vastaa eurooppalaisten lääkevalmisteiden myyntilupahakemusten tieteellisestä arvioinnista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean yhtenä päätehtävänä on kansainvälinen yhteistyö ja kilpailu Euroopan lääkeviraston toimeksiannoista. Vuoden 2015 lopussa Fimean henkilöstöä työskenteli Helsingissä 163 henkilöä, Kuopiossa 56 ja Turussa 6. LM-HÄSA

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic