Uutiset

Vakavat rakennevauriot uhkaavat romauttaa 3 000 opiskelijan kampusrakennuksen Espoossa

Espoon kaupunki on määrännyt Leppävaaran 3 000 opiskelijan kampuksen suljettavaksi sortumisvaaran takia. Vakavien halkeamien syynä pitkä vauriohistoria. Rakennuksen evakuointi aloitetaan välittömästi oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi.
Espoon Leppävaarassa sijaitsevaa korkeakoulurakennusta uhkaa sortuminen. Ammattikorkeakoulu sai asiasta tiedon torstaina iltapäivällä. Kuva: Kimmo Penttinen

Espoon kaupunki on määrännyt Leppävaarassa sijaitsevan Metropolia Ammattikorkeakoulun rakennuksen suljettavaksi mahdollisimman nopeasti sortumisvaaran takia. Suunnittelu väistötilojen hankkimisesta alkoi torstaina välittömästi, kun Espoon kaupunki sai tiedon rakennusta uhkaavasta vaarasta.

Leppävaaran kampuksella on noin 3 000 opiskelijaa ja 140 henkilökunnan jäsentä. Rakennuksen omistaa Espoon kaupunki.

– Saimme tiedon asiasta torstaina myöhään iltapäivällä ja päätimme reagoida siihen saman tien, vahvistaa toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola Lännen Medialle.

– Rakennuksen tilaa on seurattu pitkään. Nyt mittaustulokset olivat muuttuneet niin, että turvallisuussyistä päädyimme tähän ratkaisuun.

Konkolan mukaan ”paniikkia ei ole”, ja väistötiloihin siirtyminen sujuu maltillisesti. Kampusrakennus on näillä näkymin tyhjä pääsiäiseen mennessä.

Oppilaitos järjesti perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden asiasta kampuksen opiskelijoille ja henkilöstölle. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että rakennuksen rakenteet ovat painuneet merkittävästi ja niissä on vakavia halkeamia.

– Tietysti kaikki olivat huolissaan rakennuksen huonosta kunnosta, Konkola myöntää.

Konkolan mukaan Espoon kaupunki jatkaa mittauksia, jotta oppilaitoksessa oleskelevien turvallisuus voidaan varmistaa väistöön saakka.

Tuhannet opiskelijat ja oppilaitoksen työntekijät joutuvat siirtymään nopeassa tahdissa muualle pääkaupunkiseudulle. Metropoli on Suomen suurin ammattikorkeakoulu, ja sillä on Leppävaaran lisäksi kolme muuta kampusta pääkaupunkiseudulla.

– Väistötiloja etsitään nyt näiltä kolmelta muulta kampukselta. Pyrimme siihen, että opiskelu jatkuisi ilman taukoja, Konkola sanoo.

Kampuksen tulevaisuudesta Metropolian johdon on tarkoitus aloittaa neuvottelut Espoon kaupungin kanssa, kun akuutti väistövaihe on hoidettu.

Lännen Media ei tavoittanut Espoon kaupungin edustajaa kommentoimaan tilannetta. Lännen Medialla on hallussaan opiskelijoille ja henkilökunnalle osoitettuja tiedotteita, joissa kaupunki kommentoi asiaa.

Tiedotteen mukaan korkeakoulurakennuksella on pitkä vauriohistoria, joista omistajat ovat tienneet vuodesta 2004 lähtien. Kaupunki kertoo seuranneensa rakennuksen siirtymistä ja painumista aktiivisesti.

Tuoreimmat tiedot rakennuksen tilasta ovat huolestuttavat.

– Varmistaaksemme opiskelijoiden ja työntekijöiden turvallisuuden, haluamme rajoittaa rakennuksen käyttöä, ja hallitun tyhjentämisen suunnitelma on aloitettava heti, sanoo Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen oppilaitoksen sisäisessä tiedotteessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic