Uutiset

Väkivalta poliisia kohtaan kaksinkertaistunut – Poliisin luotiin on 2000-luvulla menehtynyt kahdeksan

Poliisi käyttää asetta vain harvoin.

2 000-luvulla poliisin luotiin menehtyneitä on kahdeksan, viimeisin lauantaina Lempäälässä takaa-ajon jälkeen.

Vuonna 2016 kuolleita oli kolme, vuonna 2015 yksi, vuonna 2010 yksi, 2009 yksi ja vuonna 2 000 yksi menehtynyt.

-Poliisin aseenkäyttö ei ole missään nimessä lisääntynyt. Vuonna 2016 tapahtuneet ovat sattumia, toteaa komisario Henri Rikander Poliisiammattikorkeakoulusta.

Väkivalta poliisia kohtaan on kuitenkin kaksinkertaistunut vuodesta 1999 vuoteen 2016. Samanlainen ilmiö on Rikanderin mukaan havaittu Ruotsissa, Hollannissa ja Belgiassa.

Katuväkivalta on vähentynyt, mutta väkivalta viranomaisia kohtaan lisääntynyt.

Poliisi ei ammu tappaakseen

Rikander seuraa ja tekee tutkimusta poliisin voimankäytöstä.

Vuosittain poliisilla on yli miljoona erilaista poliisitehtävää. Kiinniottoja on noin 90 000, ja voimakeinoja poliisi joutuu käyttämään vuosittain 1 000–1 500.

-Ampuma-aseen käyttötilanteita on noin 40 kertaa vuodessa. Se tarkoittaa aseella uhkaamista tai laukauksen ampumista. Laukauksia poliisi ampuu Suomessa noin kymmenen kertaa vuodessa, Rikander kertoo.

Poliisi saa käyttää asetta vain, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen eikä lievempää keinoa ole käytettävissä.

-Poliisi ei ammu tappaakseen vaan nimenomaan pysäyttääkseen toimintaa. Voimankäyttöön liittyy kuitenkin riski, joilla voi olla ei toivottuja seurauksia, kuten kohdehenkilön menehtyminen, Rikander sanoo.

-On mahdollista, että raajaosumakin voi aiheuttaa menehtymisen, jos se osuu isoihin verisuoniin.

Jos kohdehenkilö vammautuu vakavasti tai menehtyy poliisin voimankäytön seurauksena, siitä seuraa automaattisesti valtakunnansyyttäjän virastossa tehtävä tutkinta.

-He tekevät tällä hetkellä siitä esiselvitystä.

Rikanderin mukaan on äärimmäisen harvinaista, että poliisin on todettu ylittäneen toimivaltansa.

Poliisin takaa-ajo päättyi ampumavälikohtaukseen Lempäälässä lauantaina

Auton kuljettaja ampui kohti poliiseja. Kaksi poliisia vastasi tuleen ja ampui kohti kuljettajaa. Hän menehtyi. Myös poliiseja loukkaantui, muttei hengenvaarallisesti.

Aiemmat kuolemaan johtaneet tapaukset
Vuonna 2016 poliisi ampui puukotuksesta epäillyn miehen Tuusulassa, aseella uhanneen miehen Petäjävedellä Keski-Suomessa sekä Nelostiellä Orimattilassa poliisi ampui miehen pysäyttääkseen vakavan väkivaltarikoksen.Vuonna 2015 poliisi ampui kimppuunsa kirveellä hyökänneen miehen asuntoon tehdyssä rynnäkössä.Vuonna 2010 vartija kuoli Pudasjärven poliisilaitoksen epävirallisessa aseenkäyttöharjoituksessa vahingonlaukauksen seurauksena.Vuonna 2009 poliisi ampui Humppilassa piiritystilanteessa aseistautuneen miehen.Vuonna 2000 poliisi ampui miehen Merikarvialla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic