Uutiset

Väkivaltaa, raiskauksia, nälkää, kidutusta – YK:lta synkkä lista siirtolaisten oloista Libyassa

EU on luonut uuden väliaikaisen järjestelyn, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaetaan eri EU-maihin. Kuvituskuva.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja Zeid Raad Al Hussein moittii kovin sanoin Euroopan unionia ja muuta kansainvälistä yhteisöä siitä, ettei se ole riittävästi puuttunut siirtolaisten heikkoon asemaan Libyassa Pohjois-Afrikassa.

-Libyassa pidätettyjen siirtolaisten kärsimys on kauhistus inhimillisyyden omalletunnolle. EU:n avustus Libyan rannikkovartiostolle siirtolaisten palautuksessa Välimereltä on epähumaania, jordanialainen Al Hussein sanoo tiedotteessaan.

Libyasta on tullut yksi siirtolaisten suosituimmista lähtöpaikoista Eurooppaan. Afrikasta, Lähi-idästä ja Aasiasta kotoisin olevat ihmiset pyrkivät Eurooppaan pakoon väkivaltaa tai köyhiä oloja. Välimeren yli pyritään usein salakuljettajien liian täyteen ahtamilla veneillä, ja tänäkin vuonna Välimerellä on hukkunut lähes kolme tuhatta ihmistä.

Libyan sisäinen tilanne on ollut pitkään epävakaa. Eri ryhmittymien väliset aseelliset välikohtaukset ja väkivaltaisuudet jatkuvat yhä eri puolilla maata.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston tiistaina julkaiseman raportin mukaan matkaa odottavien siirtolaisten asema on Libyassa surkea.

Toimiston tarkkailijat vierailivat marraskuun alussa pidätyskeskuksissa Libyan Tripolissa ja olot olivat raportin mukaan huonot.

-Tuhansia traumatisoituneita miehiä, naisia ja lapsia oli kerroksittain laitettu halleihin, joissa kaikissa ei ole edes toimivia vessoja. Monet pidätyskeskuksissa olevat ovat joutuneet salakuljettajien käsissä ihmiskaupan, väkivallan, raiskausten ja kidutuksen kohteiksi. Jotkut siirtolaiset ovat myös joutuneet näkemään nälkää tai joutuneet pakkotyöhön, raportissa todetaan.

Myös pidätyskeskuksen vartijoiden väitetään syyllistyneen raiskauksiin ja muihin vakaviin väkivallantekoihin.

YK:n Libyalta saamien tietojen mukaan maassa on nyt pidätettynä noin 19 900 siirtolaista, joiden Libya katsoo olevan laittomia. EU auttaa YK:n mukaan Libyan rannikkovartiostoa ottamaan kiinni siirtolaisten veneitä Välimerellä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet tätä, koska toiminnan pelätään vievän siirtolaisilta heidän ihmisoikeutensa.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja Al Hussein vaatii Libyaa parantamaan pidätyskeskuksien oloja, rankaisemaan rikkomuksiin syyllistyneitä ja avaamaan pidätyskeskukset, jotta ihmiset eivät olisi niissä vankeina.

Kansainväliseltä yhteisöltä Al Hussein toivoo maiden sisäisiä ratkaisuja siihen, ettei siirtolaisuus enää olisi laitonta.

-EU:n ja sen jäsenmaiden yritykset vähentää siirtolaisten kärsimyksiä Libyassa eivät ole toistaiseksi saaneet aikaan parannuksia. Emme voi olla hiljaisia todistajia nykyaikaiselle orjuudelle, raiskauksille ja väkivallalle sen nimissä, että hallitsemme maahanmuuttoa ja estämme traumatisoituneita ihmisiä pääsemästä Eurooppaan, Al Hussein sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti