Uutiset

"Valikoivan mediatuen on loputtava" – Tutkijat pitävät ongelmallisina STT:n ja MTV3:n saamia valtiontukia

Valtion ei tule jatkossa enää tukea yksittäisiä mediayrityksiä tai toimialoja, painottavat Lännen Median haastattelemat media-alan asiantuntijat.

-Median pärjäämiselle tarvitaan kestävämpi ratkaisu ja kokonaistarkastelu sen sijaan, että valtio myöntää yksittäisille yrityksille tai toimialoille yksittäisiä tukia, dosentti, yliopistotutkija Katja Lehtisaari Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista huomauttaa.

Tiistaina kerrottiin, että STT on saamassa 1,5 miljoonan euron kertaluonteisen valtiontuen. Se on tarkoitettu uutistoimintojen turvaamiseen murrosvaiheessa.

-Kertaluontoisilla toimenpiteillä ei tätä murrosta ratkaista. Suomeen tarvitaan laajempi ohjelma, jossa mietittäisiin, minkä tyyppiset ratkaisut ja tuet vielä paremmin tukisivat median murrosaikaa. Tuen tulee kohdentua laajemmin eri tahoille, Lehtisaari toteaa.

Hän muistuttaa, että uutisten tuottamisen ja journalismin ala on kovassa murroksessa, eli liiketoimintamalleilla on suuria haasteita, kun digitaalisia liiketoimintamalleja pitäisi kehittää toimivammiksi.

”Pitkäaikainen tuki ei ole ongelmatonta”

Turun yliopiston tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund tähdentää, että kaupallisen median tulisi nimensä mukaisesti toimia liiketoiminnallisen perustein.

-Tästä syystä pitkäaikainen ”automaattinen” tuki kaupalliselle medialle ei ole ongelmatonta.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti viime joulukuussa, että MTV3 saa valtiolta kolme miljoonaa euroa tukea uutis- ja ajankohtaistoiminnan ylläpitoon ja laajentamiseen. Tuki on kahdelle vuodelle.

-Jos tuki korvamerkitään yhdelle toimijalle, niin onko se kilpailullisesti ihan ongelmatonta? Sitä pitää miettiä.

Grönlund huomauttaa, että MTV3 sai innovaatiotukea jo tätä aikaisemminkin eli sen uutisia on tuettu myös aiemmin.

Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Mikko Villi suhtautuu kriittisemmin nimenomaan MTV3:n tukemiseen kuin STT:n tukeen

-STT palvelee laajemmin koko suomalaista mediakenttää, vaikka onkin kaupallisten yritysten omistama. MTV3:n kohdalla olen kriittisempi, miksi yksittäinen tukipäätös tehdään.

”Milloin murroksen ylimenokausi loppuu?”

Mikko Villi on ymmärtänyt, että tuet ovat median ylimenokauden tukia, mutta hän kysyy, milloin ylimenokausi loppuu?

-Ei kannata ajatella sillä tyylillä, että kolme vuotta kun selvitään, niin tilanne on paljon helpompi. Median murros varmasti jatkuu, mutta kukaan ei osaa sanoa, kuinka pitkään.

Villin mielestä median pärjäämiselle tarvitaankin pysyvämpi ratkaisu, muuten Suomessa alkaa loputon kierre kysymyksistä, miksi yhdet saavat tukea ja toiset eivät.

Villin mielestä yhteiskunnassa tulee keskustella, onko tukeminen jatkossa suoraa valtiontukea, mitä lehdet ovat saaneet muissa Pohjoismaissa vai pitääkö esimerkiksi alvin kautta hakea muutoksia.

-Tarvitaan tasapuolinen ratkaisu, sillä nyt tuki kohdistuu yksittäisiin mediayrityksiin, mikä jättää muut osattomiksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkistaa lähiaikoina mediapoliittisen ohjelman.

Tämä lehti kuuluu osakkaana maakuntalehtien yhteistoimitus Lännen Mediaan. Sanomalehdet ja muut yksityisomisteiset mediat eivät Suomessa saa valtiontukia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic