Uutiset

Valintasotkun keskelle joutuneen opiskelijan luottamus sähköiseen palveluun mureni

Opiskelija Katriina Mäyrä päätti alkaa toteuttaa varasuunnitelmansa jo ennen kun Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunta hylkäsi keskiviikkona hänen ja 30 muun opiskelijan oikaisupyynnöt. Pyyntö koski virheellistä tietoa opiskelupaikan saamisesta luokanopettajakoulutukseen.

Savonlinnalainen Mäyrä valmisteli keskiviikkona muuttoa lähemmäksi yliopistoa, sillä hän aloittaakin varhaiskasvatuksen opinnot kotikaupungissaan.

-Oli pieni toivo, että oikaisupyyntö hyväksyttäisiin, kun asia oli niin paljon esilläkin. Ajattelin, että paikka olisi iloinen yllätys, hän kertoo Lännen Medialle.

Nyt tavoitteena on päästä varhaiskasvatuksen opintojen kautta myöhemmin pätevöitymään luokanopettajaksi.

Opinnot alkavat perjantaina. Hän ihmettelee, miten viime tipassa oikaisuvaatimukset käsiteltiin.

-Jos hyväksyntä olisi tullut, aika tiukaksi olisivat aikataulut menneet.

Mäyrä on yksi 71 opiskelijasta, joiden nimi oli virheellisesti hyväksyttyjen joukossa sähköisessä opintopolku.fi-palvelussa kesäkuun lopussa. Itä-Suomen Yliopiston mukaan virheen syynä oli tekninen tallennus- ja julkaisuvirhe.

Nimet ehtivät olla palvelussa muutaman tunnin, ja sinä aikana Mäyrä ehti ilmoittaa ottavansa paikan vastaan ja valmistella muuttoa Savonlinnasta Joensuuhun.

-Sain seuraavalle päivälle sovituksi asuntonäytön. Onneksi välittäjä oli ymmärtäväinen, kun jouduin perumaan sen.

Hän ei osannut epäillä tietoa senkään takia, että ensimmäisten tietojen mukaan hän oli 7. varapaikalla ja mahdollisten peruutusten takia pääsy olisi ollut mahdollista.

”Tuollaista virhettä ei saa tulla”

Mäyrä sai yliopistolta tiedon virheestä sähköpostitse. Hän pitää tapaa tökerönä. Hän sanoo, että jos vastaanottajan sähköposti on täynnä, tieto jäisi saamatta.

Muutoksenhakulautakunnan päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen, mutta ainakaan keskiviikkona Mäyrä ei valitusta suunnitellut.

Jälkensä tapaus silti jätti. Mäyrä sanoo, ettei hänellä enää ole luottamusta opintopolku.fi-palveluun. Opetushallituksen ylläpitämässä portaalissa on runsaasti oppilaitosten ja korkeakoulujen ylläpitämää tietoa. Sitä kautta voi myös hakea koulutuksiin.

-Opiskelijan näkökulmasta sen pitäisi olla luotettavin palvelu, mutta minun silmissäni se ei ole yhtään sellainen. Tuollaista virhettä ei saa tulla.

Lautakunnan pj: virheiden tarkistamiseen jää liian vähän aikaa

Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunta hylkäsi virheellisen tiedon saaneiden opiskelijoiden oikaisupyynnöt keskiviikkona sillä perustella, että opiskelijavalinnoista päättäminen kuuluu dekaanin päätäntävaltaan ja tämä päätös oli virheetön. Varasijojen laskeminen ja tulosten tallentaminen Opintopolku-fi-palveluun taas on sen mukaan päätöksen täytäntöönpanoa, mihin ei voi hakea muutosta.

Muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori.Matti Tolvanen pitää sähköistä palvelua ongelmallisena ison virheriskien takia. Hänen mukaansa valintatietojen tallennusten tarkistamiseen jää aikaa hyvin vähän, ja opiskelijat saavat tiedot ennen kuin ne ovat lopullisia.

-On huonoin mahdollinen tilanne, että saa liian aikaisin väärää tietoa, Tolvanen sanoo Lännen Medialle.

Hän pitää parempana, että opiskelija saisi heti luotettavan tiedon, vaikkakin muutamaa päivää myöhemmin. Hän sanoo lautakunnan viestivän päätöksellä Opetushallitukselle, että palvelua kehitettäisiin. Virheiden havaitsemisen ajoissa olisi oltava paremmin mahdollista.

-Ei saisi käydä niin, että opiskelija joutuu kärsimään. On kiistatonta, ettei tämä yksilötasolla hyvin mennyt.

Mahdolliset korvausvaatimukset eivät Tolvasen mukaan kuulu muutoksenhakulautakunnalle vaan yliopistolle.

Asiasanat

Fingerpori

comic