Uutiset

Valion yt-neuvottelut eivät suoraan vaikuta osuuskuntien tekemiseen – Valio on 5 000 maitotilan omistama yritys, mutta tilojen määrä vähenee Suomessa koko ajan

Valio Oy ilmoitti keskiviikkona aloittavansa pääkonttoritoimintoja koskevat yhteistoimintaneuvottelut.
Maitoyrittäjien määrä vähenee Suomessa seitsemän prosentin vuosivauhtia. Vuosi sitten tammikuussa maidontuottajia oli reilut 6 700. Kuva: ERIIKA AHOPELTO

– Valion yt-neuvottelut eivät suoraan vaikuta osuuskuntien tekemiseen, Osuuskunta Maitosuomen toimitusjohtaja Reima Luomala toteaa Lännen Medialle.

– Toki vaikutuksia tulee näkymään sitä kautta, että Valio omalla hankkeellaan varmistaa kilpailukykyään, ja sillä on aina positiivinen vaikutus kokonaisuuteen.

Valio on 5 000 maidontuottajan omistama yritys. Nämä maitotilat kuuluvat alueellisiin maidontuottajaosuuskuntiin.

Osuuskunta Maitosuomi ja Osuuskunta ItäMaito ilmoittivat marraskuussa suunnittelevansa yhdistymistä tämän vuoden syyskuussa. Uusi osuuskunta on aloittaessaan Valion suurin omistaja 42,7 prosentin osuudella.

Yhdistymisellä halutaan tehostaa muun muassa osuuskunnan neuvonta- ja asiantuntijapalvelujen toimintaa. Isommassa yksikössä on myös erikoistumisen mahdollisuus.

Osuuskuntia yhdistynee jatkossakin

Osuuskuntien rakennemuutoksia ja yhdistymisiä on tapahtunut kautta vuosien ja todennäköisesti kehitys jatkuu tulevinakin vuosina.

– Jokainen osuuskunta päättää kuitenkin itse omalta kohdaltaan lähteekö niihin mukaan. Valion hankkeella ja osuuskuntien yhdistymisillä ei ole keskinäistä yhteyttä, vakuuttaa Luomala.

Osuuskunta ItäMaitoon kuuluu tällä hetkellä noin 1 600 ja Maitosuomeen reilut 1 000 maitotilayrittäjäjäsentä. Osuuskunnat toimittavat yhdessä noin 900 miljoonaa litraa maitoa Valion tuotantolaitoksille.

Valio Oy ilmoitti keskiviikkona aloittavansa ensi viikolla pääkonttoritoimintoja koskevat yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Neuvotteluiden piirissä on noin 660 henkilöä ja henkilöstön vähennystarpeen arvioidaan olevan 80–100 henkilöä. Neuvotteluiden arvioitu kesto on kuusi viikkoa.

Valion tuotantolaitokset eivät kuulu neuvotteluiden piiriin.

Raskas ammatti, alhainen maidon hinta

Suunniteltava muutos on osa Valion toiminnan sopeuttamisen 3-vuotista hankekokonaisuutta, jolla tavoitellaan muun muassa kilpailukyvyn ja liiketoiminnan kannattavuuden parantamista.

– Haluamme nyt tehtävillä toimenpiteillä vahvistaa myös pitkän ajan kannattavuuttamme. Sopeuttamisohjelma pitää sisällään useita eri asioita aina päätöksenteon ja hierarkian madaltamisesta toimenkuvien selkeyttämiseen. Pohdimme myös, miten voimme hallinnon osalta tehdä asioita uudella tavalla, pyörittää Valion viestintäjohtaja Ann-Mari Hämäläinen.

Yhteistoimintaneuvottelujen ohessa halutaan varmistaa myös One Valio -toimintatapauudistuksen läpimeno.

Maitoyrittäjien määrä vähenee Suomessa seitsemän prosentin vuosivauhtia. Vuosi sitten tammikuussa maidontuottajia oli reilut 6 700.

Raskas ammatti, alhainen maidon hinta ja kuivan kesän aiheuttama rehupula ovat saaneet monet tuottajat pohtimaan toiminnan lopettamista.

Fingerpori

comic