Uutiset

Valko-Venäjä uhkaa asettaa vastatoimia EU:lle, maan ihmisoikeustilanne nyt YK:n tarkkailussa

YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti perjantaina alkaa tarkkailla Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia.
Valko-Venäjän YK-lähettikäs Juri Ambrazevih yritti estää oppositiojohtaja Svetlana Tsikhanouskajan puheen YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa perjantaina. Kuva: epa08667775
Valko-Venäjän YK-lähettikäs Juri Ambrazevih yritti estää oppositiojohtaja Svetlana Tsikhanouskajan puheen YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa perjantaina. Kuva: epa08667775

Valko-Venäjän ulkoministeriö syytti perjantaina YK:n ihmisoikeusneuvostoa sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin, uutistoimisto Reuters kertoo. Neuvosto teki aiemmin perjantaina päätöslauselman, jossa se pyytää YK:ta tarkkailemaan epäiltyjä ihmisoikeusrikkomuksia Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei kutsui toimittajille päätöslauselmaa ilmasta heitetyksi.

Päätöslauselma saatiin aikaiseksi pitkien keskustelujen päätteeksi sen 47 jäsenen kesken Genevessä. EU oli aiemmin pyytänyt neuvostoa käsittelemään mielenosoitusten tukahduttamista väkivaltaisesti elokuun presidentinvaalien jälkeen.

Valko-Venäjä vastusti keskustelua, mutta ei ole neuvoston jäsen, joten se ei kyennyt estämään päätöslauselman muodostamista.

Makei myös tarttui sanktioihin, joita EU aikoo asettaa Valko-Venäjälle. Hän sanoi, että vastatoimet ovat vääjäämättömiä.

– Totta kai meidän on vastattava asiaankuuluvasti, Makeita siteerataan ulkoministeriön verkkosivuilla.

– Sekä EU:n järjestelmiä että sen jäsenmaiden edustajia kohtaan tulee sanktioita.

Ulkoministeri myös sanoi, että sanktiot voivat vaikuttaa kansainvälisten median edustajien akkreditointeja Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjältä paennut oppositiojohtaja Svetlana Tshikhanouskaja korosti neuvostossa pitämässään puheessa, että on valmis neuvottelemaan Valko-Venäjän viranomaisten kanssa väkivallan lopettamiseksi. Hän vaati viranomaisia lopettamaan mielenosoittajiin kohdistettu väkivalta sekä järjestämään uudet vaalit.

Valko-Venäjän Geneven YK-lähettiläs Juri Ambrazevih tuomitsi Tsikhanouskajan puheen ja sanoi, ettei ihmisoikeusneuvostoa pidä käyttää välineenä sekaantua maan vaaleihin.

Uutistoimisto AP kertoo, että Ambrazevih myös yritti keskeyttää Tsikhanouskajan puheen.

Uusimmat

Fingerpori

comic