Uutiset

Valko-Venäjän oppositio ei hyväksy vaalitulosta – tuhansia mielenosoittajia on pidätetty

Istuva presidentti Aljaksandr Lukashenka on alustavien tulosten mukaan saanut noin 80 prosenttia äänistä.
Poliisi löi mielenosoittajaa vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen Minskissä Valko-Venäjällä sunnuntaina. Kuva: epa08594451
Poliisi löi mielenosoittajaa vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen Minskissä Valko-Venäjällä sunnuntaina. Kuva: epa08594451

Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokas Svetlana Tikhanouskaya sanoi maanantaina, ettei hyväksy viionlopun vaalitulosta.

Alustavien tulostenm ukaan istuva presidentti Aljaksandr Lukashenka olisi saanut noin 80 prosenttia äänistä ja Tikhanouskaya noin 10 prosenttia.

Tikhanouskaya sanoi lehdistölle Minskissä maanantaina pitävänsä itseään vaalivoittajana. Hän lisäsi, että vaalit olivat vilpilliset.

Opposition tukijat ovat vaatineet äänten uudelleenlaskentaa äänestyspaikoilla, joilla on havaittu ongelmia. Lisäksi he ovat vaatineet hallituksen kanssa neuvotteluja siitä, miten maassa tehdään rauhanomainen vallanvaihto.

Ainakin yksi kuollut mielenosoituksissa

Opposition kannattajat lähtivät kaduille jo äänestyspäivän iltana. Maan sisäministeriön mukaan mielenosoitusten yhteydessä pidätettiin noin 3 000 mielenosoittajaa.

Mielenosoituksissa on menehtynyt ainakin yksi henkilö. Lisäksi kymmenkunta on loukkaantunut, kertoo vaaleja seuraava Spring 96-ryhmä uutistoimisto Reutersille.

Poliisi on taltuttanut mielenosoituksia vesitykein, tainnutuskranaateilla ja kyynelkaasulla maanantain vastaisena yönä.

Reutersin mukaan tuhannet ihmiset lähtivät kaduille Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä ja muissa kaupungeissa huutaen voittoa, heiluttaen lippuja ja soittaen autojen torvia. Poliisin ajoneuvo osui väkijoukkoon Minskissä. Radio Libertyn mukaan mielenosoittajia on loukkaantunut.

Vaalit eivät olleet vapaat

Vastakkain vaaleissa olivat istuva presidentti Lukashenka sekä Tikhanouskaya, josta tuli koko opposition yhteinen ehdokas sen jäkeen, kun Lukashenkan päähaastajat pidätettiin tai heitä estettiin muuten osallistumasta vaaleihin.

Lukashenka on entinen Neuvostoliiton kolhoosipäällikkö, joka on johtanut Valko-Venäjää vuodesta 1994 lähtien. Ulkomaalaisten tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät ole vapaat ja oikeudenmukaiset Valko-Venäjällä. Lukashenkalle kausi presidenttinä olisi jo kuudes.

Tikhanouskaya puolestaan on entinen englannin kielen opettaja. Alunperin hänen aviomiehensä piti lähteä presidenttikilpaan. Aviomies kuitenkin vangittiin ja kilpaan lähti vaimo. Tikhanouskaya on kehottanut lopettamaan väkivallan vaaleihin liittyvissä mielenosoituksissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti