Uutiset

Valko-Venäjän oppositio pettyi Sotshin antiin – "On sääli, että Kreml on maan autoritäärisen johtajan puolella"

Valko-Venäjän opposition koordinaationeuvoston jäsen Pavel Latushka otti kantaa Sotshin tapaamisen antiin tiistaina videokonferenssissa. EU:n korkea edustaja Josep Borrell sanoi tiistaina, ettei EU tunnusta Aleksandr Lukashenkoa Valko-Venäjän lailliseksi presidentiksi.
Koordinaationeuvoston jäsen Pavel Latushka (vas.), oppositiojohtaja Svjatlana Tsikhanouskaja, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sekä koordinaationeuvoston jäsen Olga Kovalkova tapasivat Varsovassa 9. syyskuuta. Kuva: epa08655937
Koordinaationeuvoston jäsen Pavel Latushka (vas.), oppositiojohtaja Svjatlana Tsikhanouskaja, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sekä koordinaationeuvoston jäsen Olga Kovalkova tapasivat Varsovassa 9. syyskuuta. Kuva: epa08655937

Valko-Venäjän oppositio on pettynyt Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aleksandr Lukashenkon ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin maanantaisen tapaamisen antiin.

Lukashenko matkusti Venäjän Sotshiin maanantaina hakemaan taloudellista ja poliittista tukea talouskriisin ja vallanvaihtoa vaativien mielenosoitusten keskellä.

Sotshin tapaamisen myötä Putin myönsi Valko-Venäjälle 1,2 miljardin euron lainan.

– Tämä raha riittää lokakuuksi, ehkä marraskuuksi. Me tarvitsemme todellisia talousuudistuksia. Presidentti tai hallinto eivät ole ajamassa näitä uudistuksia, joten (Venäjän myöntämä laina) tulee menemään hukkaan, opposition koordinaationeuvoston jäsen Pavel Latushka sanoi kansainväliselle lehdistölle järjestetyssä videokonferenssissa tiistaina.

Lisäksi Latushka kritisoi Lukashenkon sitä, että Putin on sanonut kannattavansa Lukashenkon lupailemaa perustuslakiuudistusta.

– Lukashenkon aikaansaama perustuslakiuudistus tukisi vain Lukashenkoa. Tämä ei ole linjassa sen kanssa, mitä kansa haluaa.

Latushka sanoo, että se, ettei Venäjä ole juuri reagoinut ihmisoikeusrikkomuksiin ja vaalituloksen väärentämiseen Valko-Venäjällä, on vähentänyt maan suosiota valkovenäläisten keskuudessa.

Myös Liettuaan paennut Lukashenkon vastaehdokas Svjatlana Tsikhanouskaja harmitteli Putinin tuen puutetta oppositiolle. Hän vaati televisiokanava Current Timen haastattelussa maanantaina Putinia tukemaan ”valkovenäläisten tahtoa”.

Hän myös sanoi, että on sääli, että Kreml on maan autoritäärisen johtajan puolella.

”Meillä on selvä yhteisymmärrys kahdesta päätavoitteestamme”

Entinen kulttuuriministeri ja entinen suurlähettiläs Latushka vastasi toimittajien kysymyksiin Varsovasta.

Latushka kertoi valkovenäläiselle sanomalehti Nasha Nivalle syyskuun alussa lähteneensä Puolaan poliisin ratsian jälkeen, uutistoimisto Reuters kertoo. Latushka kuitenkin sanoo Reutersin mukaan, ettei kyseessä ole maastamuutto.

– Olen vieraillut useissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa, Latushka kertoo.

Lukashenkon kerrotaan sanoneen tälle edeltävänä päivänä, että Latushka on ylittänyt ”punaisen viivan” ja tämän olisi vastattava teoistaan lain edessä. Asiasta kertoo Liettuan yleisradio Lrt.

Tsikhanouskajan johdolla perustetun koordinaationeuvoston johdossa on seitsemän oppositiovaikuttajaa, joista kirjallisuuden Nobel-voittaja Svetlana Aleksijevitsh, 72, on ainoa, jota ei ole tähän mennessä pidätetty tai joka ei ole lähtenyt Valko-Venäjältä.

Neuvoston sisällä on esiintynyt eripuraa siitä, mikä on oikea strategia Lukashenkon syrjäyttämiseksi.

– Meillä on selvä yhteisymmärrys kahdesta päätavoitteestamme. Vaadimme loppua ihmisoikeusrikkomuksille ja poliittisten vankien vapauttamista. Lisäksi vaadimme uusia vaaleja. Poliittiselta areenalta tuskin löytyy ketään, joka ei ajaisi näitä asioita.

– Hallitus on ikävä kyllä pyrkinyt tukahduttamaan neuvostomme toimintaa. (…) Työ jatkuu, Latushka sanoo.

Latushka erotettiin virastaan elokuussa kansallisteatteri Janka Kupalan johtajana sen jälkeen, kun hän oli avoimesti kritisoinut hallintoa ja ilmaissut tukensa mielenosoittajille.

– Jokaisen ihmisen elämässä tulee vastaan raja, jota ei voi ylittää, hän kommentoi päätöstään liittyä oppositioon Reutersille.

Borrell: EU ei tunnusta Lukashenkoa lailliseksi presidentiksi

Koordinaatioryhmä odottaa EU:lta toimintasuunnitelmaa Valko-Venäjän demokratiauudistuksen tukemiseksi, Latushka sanoo. Latushkan mukaan oikein kohdistettu taloudellinen tuki auttaisi vakauttamaan maan tilannetta.

Latushka myös painottaa, ettei neuvosto halua ”olla ystäviä EU:n kanssa Venäjää vastaan tai Venäjän ystäviä EU:ta vastaan”.

EU:n korkea edustaja Josep Borrell sanoi tiistaina, että EU pitää elokuun 9. päivän presidentinvaalien tulosta väärennettynä, eikä se tunnusta Lukashenkoa Valko-Venäjän lailliseksi presidentiksi.

Opposition koordinaatioryhmä

Valko-Venäjän opposition koordinaationeuvosto perustettiin 14. elokuuta. Tarkoituksena on koordinoida rauhanomainen vallanvaihto Aleksandr Lukashenkolta oppositiolla ja järjestää uudet vaalit.

Lukashenko syyttää neuvostoa vallankaappausyrityksestä. Viranomaiset avasivat neuvoston jäseniä koskevan rikostutkinnan elokuun lopulla.

Neuvostoon kuuluu noin 600 jäsentä. Neuvoston johdon muodostaa seitsemän oppositiovaikuttajaa:

Svjatlana Tsikhanouskaja, Lukashenkon vastaehdokas.

Svetlana Aleksijevitsh, Nobel-palkittu kirjailija.

Sergei Dilevski, ammattiyhdistysjohtaja.

Maria Kalesnikava, hyllytetyn presidenttiehdokas Viktar Babarikan vaalikampanjan koordinaattori

Olga Kovalkova, Kristillisen demokratiapuolueen puheenjohtaja.

Pavel Latushka, entinen kulttuuriministeri.

Lilija Vlasova, juristi.

Maxim Znak, juristi.

Uusimmat

Fingerpori

comic