Uutiset

Valkoinen talo pohtii mahdollisuutta päästää venäläiset kuulustelemaan amerikkalaisia

Valkoinen talo ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että venäläiset pääsisivät Yhdysvalloissa kuulustelemaan amerikkalaisia, kuten Yhdysvaltain entistä Moskovan-suurlähettilästä.

Ehdotuksen esitti maanantain Helsingin huippukokouksessa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kyseessä olisi merkittävä muutos Yhdysvaltain politiikassa, varsinkin siksi, että se voisi rikkoa kansainvälistä periaatetta diplomaattisesta koskemattomuudesta.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kertoi tiedotustilaisuudessa presidentin pohtivan asiaa tiiminsä kanssa. Sanders lisäsi, että Trumpin mielestä ”se oli kiinnostava idea”.

Putin ehdotti Helsingissä, että hän sallisi amerikkalaisten tutkijoiden esittää kysymyksiä 12 venäläiselle tiedusteluvirkailijalle, joita Yhdysvallat syyttää kyberhyökkäyksistä Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien aikana. Tämä sillä ehdolla, että venäläiset saisivat tehdä saman Yhdysvalloissa amerikkalaisille, joilla on yhteyksiä brittiliikemies Bill Browderiin, joka investoi aiemmin Venäjälle. Browder sanoo myöhemmin auttaneensa paljastamaan korruptiota Venäjällä.

Putin syyttää Browderin antaneen lahjoituksia Trumpin vastaehdokkaalle Hillary Clintonille rahoilla, jotka hän tienasi Venäjällä ilman että hän maksoi veroja niistä. Putinin mukaan amerikkalaiset tiedusteluvirkailijat auttoivat Browderia.

Ex-suurlähettiläs: Hullua

Keskiviikkona Venäjän yleisen syyttäjän toimisto listasi amerikkalaiset, joita se haluaa kuulustella ”laittomista toimista”. Yksi heistä on Michael McFaul, joka oli Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs Barack Obaman ollessa Yhdysvaltain presidentti. McFaul toimii nykyisin Stanfordin yliopistossa.

McFaul kertoo olleensa yhteydessä Stanfordin juristeihin. Hän torjui Venäjän syytökset ollen huolissaan siitä, että Valkoinen talo ei ole puolustanut häntä.

-Se on hullua ja sitä pitää sanoa hulluksi ja raivostuttavaksi, ei vain minun, vaan Yhdysvaltain hallituksen, hän sanoi.

Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray ei pidä esityksestä.

-En halua koskaan sanoa ei koskaan millekään, mutta se ei varmasti ole korkealla tutkimustekniikoiden listallamme”, hän sanoi Aspenin turvallisuusfoorumissa Coloradossa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi Venäjän syytöksiä ”täydellisen absurdeiksi”.

-Venäjän yleinen syyttäjä tietää hyvin, että Yhdysvallat on torjunut Venäjän syytökset tässä asiassa, Nauert kertoi toimittajille.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic