Uutiset

Valkoisen talon mediafarssi olisi tuskin mahdollista Suomessa – Pulmia aiheuttavat tietopyynnöt ja koventuneet kommentit

Valkoisen talon lehdistösihteerin levittämä manipuloitu video on uhka demokratialle, journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.
CNN:n toimittaja Jim Acosta kiisteli mikrofonista Valkoisen talon avustajan kanssa. Valkoisen talon lehdistösihteeri jakoi tilanteesta manipuloidun videon, jolla on saatu näyttämään, että Acosta löisi avustajaa.

Valkoisen talon keskiviikkoinen tapaus, jossa CNN:n toimittaja poistettiin tiedotustilaisuudesta ja hänen pysyvä akkreditointinsa kumottiin, olisi tuskin mahdollinen Suomessa.

Näin arvioivat valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski ja journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Anttikoskella on vaikeuksia keksiä tilannetta, jossa toimittajalta estettäisiin Suomessa pääsy julkishallinnon tilaisuuteen.

– Toimittajan olisi esimerkiksi puhuttava todella törkeitä tai käyttäydyttävä uhkaavasti, että pyydettäisiin poistumaan tilaisuudesta.

Valtioneuvoston linjaukset tiedotustilaisuuksista koskevat Anttikosken mukaan ainoastaan osallistujien turvallisuutta. Toimittajien osallistumiseen ei puututa.

Toimittajakunnan ja valtionhallinnon vuorovaikutus sujuu Suomessa yleensä erinomaisesti, Anttikoski ja Aho arvioivat.

– Molemmat osapuolet hyötyvät avoimesta tiedotusilmapiiristä ja lehdistönvapaudesta. Yhteiskunnan toiminnalle on erittäin tärkeää, että tiedotusvälineet kertovat valtionhallinnon toimista, Anttikoski sanoo.

Lehdistösihteeri jakoi manipuloidun videon

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui CNN:n toimittaja Jim Acostaa keskiviikkona ”kansan viholliseksi” ja ”häpeälliseksi”.

Illalla Acosta menetti valtuutuksensa osallistua Valkoisen talon lehdistötilaisuuksiin.

Osallistumiskielto ei vielä yllätä Journalistiliiton Hanne Ahoa. Niitä Valkoinen talo on jakanut aiemminkin.

– Siinä taas noustaan ihan uudelle tasolle, että Valkoisen talon lehdistösihteeri jakoi tapaukseen liittyvää manipuloitua videota toimittajasta.

Lehdistösihteeri Sarah Sandersin jakama video on nopeutettu niin, että Acosta näyttää läimäyttävän Valkoisen talon avustajaa, joka noutaa häneltä mikrofonia.

Alkuperäisestä videosta näkee, että kyse ei ole lyönnistä.

Yhdysvalloissa Sandersin teko on johtanut vaatimuksiin hänen irtisanoutumisestaan.

Suomessa muutamia tapauksia

Suomessa poliitikkojen ja toimittajien välisissä kiistoissa on kyse yleensä ”suunsoittamisesta”, Aho sanoo.

Poliitikko voi esimerkiksi kirjoittaa toimittajalle sähköpostin ja kritisoida sanavalintoja.

Vuonna 2016 eduskunnan oikeusasiamies antoi valtiovarainministeriölle moitteet, kun se eväsi toimittaja Jari Hanskalta pääsyn ministeriön järjestämään taustatilaisuuteen.

Vastaavaa tapahtuu harvoin, Aho sanoo.

– Rajoittamista yrittäville virkamiehille tulee nopeasti pyyhkeitä ja tapauksista otetaan äkkiä opiksi.

Äänenpainot kovenevat

Poliitikkojen suhtautuminen toimittajiin on Ahon mukaan koventunut viime vuosina Suomessakin. Osa johtavista poliitikoista on alkanut kritisoida toimittajia julkisesti.

– Se on uutta, että esimerkiksi puolustusministeri kutsui Ylen juttua puolustusvoimien kaksoiskansalaisista valeuutiseksi ja presidentti kehotti kirjamessuilla toimittajaa vaihtamaan ammattia.

Se on Ahon mukaan vaarallista, koska se antaa viestin siitä, että on hyväksyttävää haukkua toimittajien työtä, jos artikkeli ei miellytä.

– Haluan silti korostaa, että valtaosa suomalaisista poliitikoista ymmärtää varsin hyvin, että on kaikkien etu, että journalistit saavat tehdä työtään rauhassa.

Aho kertoo, että toimittajat pyytävät silloin tällöin journalistiliitolta oikeusapua kiistojen ratkaisemisessa. Useimmat tapaukset liittyvät tietopyyntöihin.

Valtion ja kuntien viranomaiset tuntevat julkisuuslain Ahon mukaan heikosti.

Lain mukaan viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

– Kyse on siitä, että monet viranomaiset eivät tiedä, mitkä tiedot on lain mukaan annettava niitä pyydettäessä. Journalistiliitto voi tällöin ottaa yhteyttä viranomaiseen, jos toimittajan vaatimuksiin ei suostuta, Aho sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti