Uutiset

Valmiusjohtaja ei lisäisi palotarkastuksia – pitää paristokäyttöisiä varoittimia ongelmallisina

Sisäministeriöllä ei ole olemassa tilastoa siitä, kuinka monesta kodista Suomessa puuttuu palovaroitin, kertoo sisäministeriön pelastustoimen valmiusjohtaja

Janne Koivukoski.

Palovaroittimet tulivat laissa pakollisiksi vuonna 1999 huoneistoissa, joissa asutaan ja oleskellaan pysyvästi.

Pelastuslaitoksen mukaan Helsingin Vuosaaressa torstain ja perjantain välisenä yönä palaneessa asunnossa ei ollut palovaroitinta. Huoneistopalossa kuolivat vuonna 1976 syntynyt nainen ja hänen vuosina 2009, 2010 ja 2014 syntyneet lapsensa.

Koivukoski kertoo, että ennen kuin palovaroittimista tehtiin Suomessa pakollisia, niiden yleisyydestä tehtiin kyselytutkimus. Silloin niitä oli suomalaiskodeissa noin 70-prosenttisesti.

Nyt yli 90 prosentissa suomalaiskodeista on Koivukosken arvion mukaan palovaroitin. Suomessa pelastuslaitokset selvittävät palotarkastusten yhteydessä palovaroittimien käyttöä ja yleisyyttä.

– Melko usein tulipalon jälkeen huomataan, että palovaroittimesta puuttuu paristot, Koivukoski sanoo.

Hänen mukaansa palovaroittimia koskeva lainsäädäntö on Suomessa ajan tasalla. Laitteen käytöstä säädetään pelastustoimilaissa.

Valvontatoiminnan lisäksi Koivukoski korostaa omatoimisen varautumisen merkitystä.

– Ongelma on se, että paristokäyttöiset varoittimet kestävät noin vuoden. Niiden kunto pitäisi tarkistaa säännöllisesti, hän sanoo.

Koivukosken mielestä on resurssien tuhlausta, jos palotarkastuksia aletaan tehdä tiheämmin. Sen sijaan hän suosittaa niin sanottuja omapalotarkastuksia. Ne ovat palotarkastuksia, joissa asukkaat voivat tietyn lomakkeen avulla tarkistaa asunnon paloturvallisuuden itsenäisesti.

– Sen voi tehdä vaikka 2–3 kertaa vuodessa.

– Kun ne [palotarkastukset] tekee oma-aloitteisesti, suhtautuu siihen ihan eri tavalla kuin silloin, kun joku ulkopuolinen tulee tarkastamaan, onko palovaroittimet kunnossa, Koivukoski sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic