Uutiset

Valmiuslain käyttöönotto menossa läpi eduskunnassa – yksi esitetty pykälä jäi vielä hiertämään

Terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoite ei läpäissyt perustuslakivaliokuntaa. Se olisi vaatinut lisäpykälät.
Eduskunnassa kiiteltiin Johanna Ojala-Niemelän johtaman perustuslakivaliokunnan työtä valmiuslain käyttöönottoasetusten käsittelyssä. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Eduskunnassa kiiteltiin Johanna Ojala-Niemelän johtaman perustuslakivaliokunnan työtä valmiuslain käyttöönottoasetusten käsittelyssä. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Eduskunnan odotettiin keskiviikkoiltana hyväksyvän valmiuslain käyttöönottoasetukset yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Perustuslakivaliokunta ehdotti käyttöönottoasetuksesta kumottavaksi terveydenhuollon työntekijöiden työvelvoitetta koskevan kohdan.

Sen mukaan jokainen 18–68-vuotias suomalainen, joka toimii terveydenhuollon alalla ja on saanut sille koulutuksen, voidaan määrätä tekemään välttämätöntä työtä valmiuslain tarkoituksen toteuttamiseksi.

Perutuslakivaliokunta näki säännöksen tarpeelliseksi, mutta ei esittänyt sen hyväksymistä.

– Syynä oli se, että valmiuslain lukuun jossa tämä pykälä on, liittyy paljon muitakin pykäliä, joita ei aktivoitu, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi.

Aktivoimatta jätettyihin pykäliin kuului työmääräyksen antamiseen liittyviä rajoituksia ja täsmennyksiä.

– Perustuslakivaliokunta piti välttämättömänä, että työvelvollisen asemaa ja oikeuksia suojataan myös valmiuslain näitä koskevin pykälin.

Valtioneuvosto voi tuoda työvelvoitteen uudella käyttöönottoasetuksella eduskuntaan sen jälkeen kun asetuksessa on huomioitu myös työntekijän asemaa suojaavat valmiuslain pykälät.

Jo aiemmin voimaan tullut asetus sairaanhoitotarvikkeiden ja lääkkeiden myynnin rajoittamisesta voitiin perustuslakivaliokunnan mukaan saattaa voimaan.

Valiokunta hyväksyi myös valtioneuvoston tulkinnan, että Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot vaarallisen tartuntataudin eli koronaviruksen takia. Siksi kansalaisten perusoikeuksia voidaan rajoittaa.

Valtioneuvoston on valiokunnan mukaan seurattava tarkkaan valmiuslain ja siinä säädettyjen valtuuksien käytön soveltamisedellytysten täyttymistä ja soveltamisessa mahdollisesti havaittavia ongelmia.

Uusia asetuksia voidaan antaa

Eduskunnan suuressa salissa herätti kysymyksiä se, mitä tehdään jos valmiuslaista tarvitaan lisää pykäliä käyttöön. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että siinä tapauksessa hallitus antaa eduskunnalle niistä asetukset.

– Eduskunta arvioi sitten, voivatko ne jäädä voimaan vai pitääkö ne kumota.

Valmiuslain käyttöönottoasetusten perusteluissa nähtiin salissa parantamisen varaa. Marin muistutti, että hallitus, ministeriöt ja virkamiehet ovat työskennelleet kovan aikapaineen alla.

– Pyydän ymmärrystä sille, ettei normaalin kaltaiselle pitkälle valmistelulle valitettavasti ole ollut tilaa. On puhuttu valmistelussa ennemminkin tunneista kuin viikoista tai edes päivistä.

Pääministeriltä tivattiin myös sitä, mikä muuttui viikonlopun aikana, kun sen jälkeen päädyttiin valmiuslain käyttöön. Muutamaa päivää aiemmin sitä ei pidetty vielä tarpeellisena.

– Tilannekuva muuttui, koska epidemia-alue laajeni nopeasti ja meillä oli suomalaisia matkailijoita paljon maailmalla, Marin vastasi.

Hän korosti, että Suomi on toiminut oikea-aikaisesti eikä jälkijunassa.

– Olemme ottaneet huomattavasti laajemman keinovalikoiman käyttöön kuin monet muut maat tällaisessa tautitilanteessa.

Perustuslakivaliokunta käsittelee valmiuslain kolmea soveltamisasetusta torstaina ja saa niistä pyydetyt lausunnot muilta valiokunnilta. Soveltamisasetukset on tarkoitus hyväksyä eduskunnan täysistunnossa torstai-iltana.

Nämä valmiuslain pykälät käyttöön

86 § antaa sosiaali- ja terveysministeriölle ja aluehallintoviranomaiselle mm. mahdollisuuden muuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon yksikön toimintaa.

88 §:n mukaan kunta voi mm. luopua hoitotakuun määräaikojen noudattamisesta ja päivähoidon järjestämisvastuusta, jos huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon muutoin.

93 §:n mukaan lepoaikoja, ylityötä ja vuosiloman antamista koskevista säännöksistä voidaan tilapäisesti poiketa terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, pelastustoimessa ja hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa.

94 § rajoittaa edellä mainittujen henkilöiden irtisanoutumisoikeutta.

109 § koskee opetuksen keskeyttämistä.

87 § koskee terveydenhuollon lääkkeiden, tavaroiden ja palvelujen myynnin rajoittamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic