Uutiset

Valonpilkahdus synkässä Syyriassa: joitakin haavoittuneita on saatu evakuoitua – kapinallisten murskaaminen jatkuu silti julmana

Ensimmäiset sairaiden ja haavoittuneiden evakuoinnit on saatu käyntiin itäisen Ghoutan alueelta Syyriassa. Evakuoinnit toteutetaan osissa. Uutislähteiden mukaan noin 35 ihmistä on päässyt matkaamaan sotilaiden saattamana Doumasta kohti Damaskoksen liepeillä sijaitsevaa suojaa.

YK:n mukaan Syyrian Ghoutassa on yli tuhat kriittisesti sairasta ja haavoittunutta ihmistä, joiden pitäisi päästä hoitoon muualle.

Yli 1100 ihmistä on kuollut ja 4000 haavoittunut sen jälkeen, kun Syyrian hallitus aloitti tuhoisat iskunsa itäisessä Ghoutassa, pääkaupunki Damaskoksen lähellä.

Hallitus on onnistunut valtaamaan kapinallisten alueita

Hallitus on onnistunut valtaamaan noin 60 prosenttia kapinallisjoukkojen alueesta. Hallituksen tavoite on murskata viimeinenkin kapinallisten linnake Damaskoksen lähellä.

Al-Assadin joukkojen on onnistunut eristää Douman ja Harastan kaupungit muusta Ghoutasta. Douma on joskus ollut yksi Syyrian suurimmista kaupungeista.

Ne pommisuojat, jotka ovat yhä edes jotenkin ehjiä, pullistelevat ihmisten paljoudesta. Doumassa useat perheet joutuvat nukkumaan kaduilla taivasalla vailla suojaa.

Noin 70 ihmistä on jouduttu hautaamaan puistoon, sillä ruumiiden kuljettaminen hautausmaille on liian vaarallista jatkuvan pommituksen vuoksi.

Kaikesta kammottavasta siviilien kärsimyksestä huolimatta kapinallisten puhemies Hamza Birqdar vannoo, että heidän joukkonsa aikoo puolustaa Ghoutaa viimeiseen asti.

Yhdysvallat uhoaa tarttuvansa yksin toimeen

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa ei päästy yksimielisyyteen siitä, mitä maailman pitäisi Syyrialle tehdä. Yhdysvallat penää uutta, sitovaa kuukauden mittaista tulitaukoa Ghoutan alueelle. Yhdysvaltojen edustaja Nikki Haley mainitsee, että jollei YK toimi, Yhdysvallat ryhtyy tekoihin Syyriassa yksin.

-Kun kansainvälinen yhteisö jatkuvasti epäonnistuu toiminnassaan, Yhdysvallat on pakotettu toimimaan itse, Haley totesi maanantaisessa kokouksessa.

Venäjän armeija vastasi tiistaina jyrkästi, että jos Yhdysvallat iskee, Venäjä ryhtyy vastatoimiin.

Venäjä on tarjonnut kapinallisten joukoille turvallista pääsyä ulos taistelualueilta, jos he antautuvat ja luovuttavat alueensa Syyrian hallitukselle.

Samaa taktiikkaa Syyrian hallitus ja Venäjä ovat käyttäneet muuallakin Syyriassa.

Afrinin kurdikapinalliset Turkin tähtäimessä

Turkin armeija kertoo piirittäneensä kurdien hallussa olevan Afrinin kaupungin Syyriassa. Turkki aloitti ilmaiskut Afrinissa tammikuussa.

Turkki pitää Yhdysvaltojen tukemia kurdien sotilasjoukkoja terroristeina ja tahtoo tuhota ne Afrinista.

Amerikkalaisille YPG-kurdijoukot ovat tärkeä tekijä Syyrian sodassa. BBC raportoi, että jos Turkin joukot etenevät itään kohti Manbijin kaupunkia, taistelut voivat levitä alueille, joilla on Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen tukikohtia.

Miksi Afrin on tärkeä Turkkilaisille?

Afrinin ja toisen kurdien hallitseman kaupungin Manbijin välillä on kaistale Syyrian kapinallisjoukkojen aluetta.

Jos Turkki saisi Afrinin ja Manbijin kukistettua, turkkilaiset joukot hallitsisivat 200 kilometrin levyistä aluetta Syyrian pohjoisrajalla.

Venäjä hallitsee alueen ilmatilaa, mutta on ilmoittanut pitäytyvänsä erossa alueen tapahtumista.

Afrinin alueella asuu noin miljoona ihmistä. Kaupungin piirittämisellä voi olla suuret ja tuhoisat humanitaariset seuraukset.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic