Uutiset

Valta vaihtui Argentiinassa: peronisti Alberto Fernandez voitti Argentiinan presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella

Keskusta-vasemmistolainen Fernandez oli vaalien vahva ennakkosuosikki. Hän jätti vastaehdokkaansa, istuvan presidentin Mauricio Macrin taakseen selvästi.
Alberto Fernandez juhli voittoaan yhdessä kannattajiensa kanssa Argentiinan Buenos Airesissa presidentinvaalien tuloksen selvittyä. Kuva: ENRIQUE GARCIA MEDINA
Alberto Fernandez juhli voittoaan yhdessä kannattajiensa kanssa Argentiinan Buenos Airesissa presidentinvaalien tuloksen selvittyä. Kuva: ENRIQUE GARCIA MEDINA

Argentiinan presidentiksi valittiin sunnuntaina keskusta-vasemmistolainen peronisti Alberto Fernandez, 60. Hän voitti vaalit selvästi ensimmäisellä kierroksella ja syrjäytti tuloksella istuvan presidentin, konservatiivien Mauricio Macrin.

Kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Fernandez oli keräämässä äänistä noin 48 prosenttia. Macrin osuudeksi oli jäämässä 40,4 prosenttia.

Ehdokas voi Argentiinassa voittaa vaalien ensimmäisen kierroksen, jos hän saavuttaa 45 prosenttia äänistä tai jos hän saa äänistä 40 prosenttia mutta voittaa toiseksi tulleen ehdokkaan 10 prosenttiyksikön erolla.

Fernandez on ollut vaalien vahva ennakkosuosikki siitä asti, kun hän saavutti selvän voiton elokuussa pidetyissä esivaaleissa. Ennen sunnuntain vaaleja tehdyt mielipidemittaukset ovat povanneet hänelle voittoa.

– Tämä valtaisa voitto ensimmäisellä kierroksella on hyvin selvä osoitus argentiinalaisilta, sanoi Felipe Solá, yksi Fernandezin läheisimmistä neuvonantajista Reutersin mukaan.

Peronistit palaavat valtaan

Sunnuntain vaalien tulos tarkoittaa sitä, että Argentiinan peronistipuolue palaa valtaan. Vaalitulos kääntää talouskriisissä ryvettynyttä maata vasemmistolaisempaan suuntaan.

Macri myönsi tappionsa vaalituloksen selvittyä. Reutersin mukaan Macri onnitteli Fernandezia puolueelleen suunnatussa puheessa ja sanoi kutsuvansa Fernandezin maanantaina presidentinlinnaan keskustelemaan tulevasta vallanvaihdosta.

Fernandez puolestaan sanoi kannattajilleen pitämässään puheessa, että edessä eivät ole helpot ajat.

Kolmannes argentiinalaisista elää köyhyydessä

Talous nousi keskeiselle sijalle vaaleissa. Argentiina on ajautunut taantumaan. Näkymät ovat synkät, sillä vuotuinen inflaatio on yli 50 prosenttia, työpaikkojen määrä laskenut ja köyhyys lisääntynyt voimakkaasti.

BBC:n mukaan talouskriisin takia kolmannes argentiinalaisista on vajonnut köyhyyteen.

Äänestäjät pyrkivät valitsemaan ehdokkaan, joka heidän mielestään olisi paras johtamaan maan pois kriisistä. BBC kertoo, että Macri lupasi poistaa köyhyyden, mutta todellisuudessa asiat huononivat hänen nelivuotisen kautensa aikana.

Toisaalta osa äänestäjistä on kertonut pelkäävänsä peronistien paluuta valtaan. Macrin kannattajat syyttävät peronistipuoluetta siitä, että se jätti jälkeensä rikkinäisen talouden, kun Macri nousi valtaan vuonna 2015. Macrin kannattajien mielestä tämä olisi tarvinnut enemmän aikaa asioiden järjestämiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic