Uutiset

Valtaenemmistö haluaa lopettaa kellojen siirtelyn

Yli 80 prosenttia EU-komission nettiäänestyksen vastaajista toivoi loppua kesä- ja talviajan vaihtelulle. Päätös asiasta voi tulla ennen ensi kevään EU-vaaleja.
Kellojen siirtämisestä luopuminen puhuttaa jälleen.

Kellojen siirtely kaksi kertaa vuodessa ei miellytä EU-maiden kansalaisia. EU-komission verkkoäänestyksessä yli 80 prosenttia vastaajista halusi lopettaa kesäajaksi kutsutun kellojen vekslaamisen.

Äänestys päättyi elokuun puolivälissä. Siihen osallistui 4,6 miljoonaa EU-kansalaista.

EU ei ole kertonut julkisuuteen muuta kuin äänestäneiden lukumäärän. Saksalaislehti Westfalenpost paljasti kuitenkin omien Bryssel-lähteiden pohjalta online-kyselyn tuloksen. Uutistoimisto DPA on vahvistanut Westfalenpostin tiedot.

Äänestyksen toisessa kysymyksessä sai ottaa kantaa siihen, haluaako pysyväksi nykyisen kesä- vai talviajan. Valtaenemmistö haluaisi tarrata kesäaikaan.

Saksalaiset asialla

EU:n slovenialainen liikennekomisaari Violeta Bulc kirjoittaa Twitter-tilillään, että kyselyn tulosta ruoditaan seuraavaksi EU:n sisällä ja jatkotoimista ilmoitetaan pikapuoliin.

Nettiäänestys ei ole millään lailla sitova, mutta murskatulosta on vaikea lakaista maton alle. Nettikyselyä on tarkoitus täydentää tutkijoiden arvioilla ja etujärjestöjen kannanotoilla.

Verkkoäänestys kiinnosti Westfalenpostin mukaan erityisen paljon saksalaisia. Reilusti yli puolet äänistä tuli Saksasta.

Saksan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen europarlamentaarikko Peter Liese odottaa nyt EU-komissiolta nopeasti ehdotusta niin sanotun kesäaikadirektiivin kumoamisesta. Näin päätös voitaisiin tehdä ennen ensi kevään eurovaaleja.

– Kun tulos on näin selvä, eivät eurooppalaiset päätöselimet voi ummistaa silmiään, Liese kommentoi Westfalenpostille.

Suomi itävyöhykkeessä

Kesäaikadirektiivi sitoo EU:n kaikkia jäsenmaita. Sen muuttamisesta tai kumoamisesta päättää Euroopan parlamentti.

Jos direktiivi kumotaan, on pallo seuraavaksi jäsenmaiden käsissä. Niiden tulee päättää, mihin aikavyöhykkeeseen kukin maa pysyvästi kuuluu.

Nyt EU-leiri on jakaantunut kolmeen aikavyöhykkeeseen. Britannia, Irlanti ja Portugali ovat oma ryhmänsä. Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen kuuluu 17 maata.

Suomi kuuluu Itä-Euroopan vyöhykkeeseen, jonka muita EU-maita ovat Bulgaria, Romania, Kypros, Kreikka, Viro, Latvia ja Liettua.

Kahdesti vuodessa

Niin sanottu kesäaika eli kellojen siirtely kahdesti vuodessa on vanha keksintö. Ensimmäiset kokeilut ovat sadan vuoden takaa.

Varsinaisen sysäyksen se sai 1970-luvun öljykriisissä. Valoisan ajan maksimoimisella arveltiin säästettävän energiaa.

Useimmissa EU-maissa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1980. Suomi liittyi järjestelyyn vuonna 1981.

Yhtenäinen järjestely kaikissa EU-maissa on ollut syksystä 1997. Talviaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina ja kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti