Uutiset

Valtakunnansovittelija Minna Helle haluaa uudistaa suomalaisen neuvottelukulttuurin: vähemmän vaatimuksia ja tunteet esiin

Monimutkaisissa neuvotteluissa pitäisi lakata keskittymästä vaatimuksiin vaan lähteä puhumaan tarpeista ja huolista.

Näin arvioi valtakunnansovittelija Minna Helle, jonka neuvottelukokemuksista kertova kirja Järki ja tunteet (Otava 2018) julkaistiin tiistaina.

-Jos vain mietin, mitä annan ja mitä toinen antaa vastineeksi, niin pöytään ei tule mitään lisää. Silloin se jää vain nollasummapeliksi. Esimerkiksi nykyajan työmarkkinoilla se ei vain riitä, sanoi Helle kirjan julkaisutilaisuudessa.

Valtakunnansovittelijakautensa loppusuoralla oleva Helle halusi koota oppimaansa ja kertoa omin kokemuksin siitä, mitä on neuvottelemisesta urallaan oppinut. Hänen mielestään suurin muutoksen tarve suomalaisessa neuvottelukulttuurissa olisikin, että tiukkojen vaatimusten sijaan puhuttaisiin avoimesti huolista, joista vaatimukset kumpuavat.

Työntekijäpuolella tämä voi tarkoittaa huolta ihmisten jaksamisesta työssä, kun taas työnantajapuolella huoli voi liittyä yrityksen menestykseen työmarkkinoilla.

Helle: riidoissa viestintä pettänyt

Rikkovilta riidoilta hänestä vältyttäisiin, jos molemmat osapuolet puhuisivat ratkaisuhaluisesti. Helteen mukaan moni riita syntyykin yleensä siitä, että viestintä on osapuolten välillä pettänyt.

Kirjan nimi viittaa siihen, että Helteen kokemuksen mukaan riita ei ratkea aina pelkällä järjellä. Kiistassa kun molemmat osapuolet ovat usein omasta näkökulmastaan oikeassa, ja varsinkin työmarkkinaneuvotteluissa molemmat osapuolet uskovat omien vaatimustensa olevan järkisyin perusteltavissa. Seinä tulee silti vastaan, kun toinen osapuoli ei niitä vain hyväksy.

Helle on huomannut, että hänen toimistolleen Bulevardi 6:een saapuvilla harvoin on yhteistä ymmärrystä siitä, mitä oma toimiala tarvitsee.

-Riita ei ratkea sillä, että jatketaan vaatimusten esittämistä puolin ja toisin eikä se ratkea sillä, että sovittelija kertoo, kumpi on oikeassa. Se ratkeaa sillä, että lähdetään käymään hyvin syvällistä keskustelua siitä, mitä vaatimusten taustalla on. Eli laitetaan kädet saveen ja tehdään se pohjatyö, jota osapuolten olisi jo itse aiemmin pitänyt tehdä, hän toteaa Lännen Medialle.

Työmarkkinapuolella Helle arvioikin, että riitelyltä vältyttäisiin esimerkiksi jatkuvan neuvottelun periaatteella: sillä, että asioista keskustellaan koko ajan eikä vasta sitten, kun uudet tes-neuvottelut lähestyvät.

-Olennaista on se, että neuvottelijat rehellisesti ja avoimesti kertovat toiselle osapuolelle, mitä he tarvitsevat ja uskaltavat jakaa omia kokemuksiaan.

-Toisaalta myös se, että osaisimme kuunnella toisiamme paremmin ja ymmärtää, mitä toinen osapuoli tarvitsee, hän jatkaa.

”Neuvotteleminen on suuri intohimoni”

Minna Helle on työskennellyt pari vuosikymmentä neuvottelijana eri työmarkkinatehtävissä, ja ura työsopimusten kimpussa näkyy hänen kirjassaan. Hän kuitenkin arvioi, että samat teemat toistuvat kaikissa riidoissa ja neuvottelutilanteissa, oli aihe mikä tahansa.

-Ne samat ongelmat syntyvät kaikissa kommunikaatiotilanteissa, Helle sanoo.

Kirjassa Helle käyttää välillä esimerkkinä avioeroneuvotteluita ja sivuaa kerran myös tyttärensä neuvottelutaktiikkaa uusien farkkujen hankintaan. Samalla hän kertoo omista kokemuksistaan ja taustoistaan. Hän myöntääkin, ettei kyseessä ole oppikirja.

Kirjassa hän esimerkiksi sivuaa sitä, miten pianonsoitto auttoi hänet ulos lapsuuden ujoudesta ja miten hän pakotti itsensä vuorovaikutustilanteisiin. Sittemmin juristiksi kouluttautunut Helle kiinnostui nimenomaan neuvottelemisen taidosta, ja muun muassa kiinnostus ja kunnianhimo veivät hänet lopulta valtakunnansovittelijaksi.

Helteen nelivuotinen kausi valtakunnan ylimpänä sovittelijana päättyy tänä vuonna. Selkeitä suunnitelmia Helle ei jatkostaan vielä avaa.

-Neuvotteleminen on suuri intohimoni, joten uskoisin, että tulen jatkossakin tekemään työtä näiden asioiden kanssa.

Minna Helteen vinkit

Valtakunnansovittelija Minna Helle (s. 1972) on työskennellyt valtakunnansovittelijana vuodesta 2015. Tuona aikana hän on sovitellut kymmeniä eri alojen työriitoja.
Ennen valtakunnansovittelijakauttaan Helle on työskennellyt juristina eri työmarkkinatehtävissä.
Kirjassaan Järki ja tunteet Helle antaa kuusi suoraa vinkkiä neuvottelutilanteisiin:
1. Kuuntele, kysy, älä oleta mitään.
2. Jätä tilaa vaihtoehdoille.
3. Luo luottamusta ja ymmärrystä olemalla avoin.
4. Ole empaattinen ja utelias.
5. Katso tulevaisuuteen.
6. Vaikeatkin riidat voidaan ratkaista sovittelemalla.
Lähde: Minna Helle: Järki ja tunteet (Otava 2018)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti