Uutiset

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle sakkorangaistus virkavelvollisuuden rikkomisesta

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen, katsoo Korkein oikeus (KKO).

Nissinen saa rangaistukseksi 40 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan rangaistuksen määrä on 1 720 euroa.

KKO antoi ratkaisun syyttäjälaitoksen koulutushankintoja koskevasta oikeusjutusta keskiviikkoaamuna. Kyse on siitä, että syyttäjälaitos on ostanut johtamiskoulutusta Matti Nissisen veljen perustamalta ja osin omistamalta Deep Lead oy -yhtiöltä.

Esteellisyys on oikeuden mukaan syntynyt perhesuhteesta.

Myönsi tuottamuksellisuuden oikeudessa

Nissinen myönsi jo oikeuskäsittelyn aikana osallistuneensa koulutushankintoihin 2012–2015, mutta hänen mukaansa esteellisyys oli syntynyt hänen huolimattomuudestaan. Näin ollen Nissinen oli jo myöntänyt tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen. Syyttäjän mukaan tekoja oli vuodesta 2007 vuoteen 2017.

Korkein oikeus arvioi kuitenkin ratkaisussaan, että esteelliset hankinnat on tehty vuosina 2010–2015. KKO hylkäsi vanhentuneina ne hankinnat, joihin Nissinen osallistui toimiessaan Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä. Oikeus arvioi, ettei kyse myöskään ollut samasta rikoksesta, joka olisi jatkunut myös sen jälkeen, kun Nissinen siirtyi valtakunnansyyttäjäksi.

KKO puolestaan katsoi, että Nissinen ymmärsi esteellisyytensä vuonna 2017, kun KKO:n viestintäpäällikkö oli hakeutumassa koulutukseen. Tältä osin syyte hylättiin.

Oikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että esteellisyys olisi johtunut Nissisen huolimattomuudesta.

-Kun hankinta-asioiden osapuolena on ollut yhtiö, johon Nissisen veljellä on ollut syytteessä tarkoitettu yhteys, Nissisen on täytynyt käsittää, että hän on ollut esteellinen osallistumaan yhtiötä käsittelevien asioiden käsittelyyn, KKO:n ratkaisussa lukee.

Kaikkiaan oikeus arvioi, että Nissinen on esteellisenä päättänyt hankinnoista, joiden yhteisarvo on vajaat 21 000 euroa.

-Valtakunnan ylimpänä syyttäjänä Nissiseltä on voitu vaatia esteellisyyssäännösten asianmukaista ja tarkkaa huomioon ottamista.

Ollut virasta pidätettynä

Asia käsiteltiin ensimmäisessä ja ainoassa oikeuskäsittelyssä Korkeimmassa oikeudessa, ja syytettynä oli pelkästään valtakunnansyyttäjä Nissinen. KKO:n ratkaisusta ei voi hakea muutosta, eli tuomio jää lainvoimaiseksi.

KKO:n suullinen käsittely pidettiin marraskuun puolessavälissä, ja sitä koskeva valmisteluistunto pidettiin puolestaan lokakuussa.

-Henkilökohtaisesti tämä on ollut ammatillinen, sosiaalinen ja taloudellinen katastrofi, Nissinen sanoi pääkäsittelyssä marraskuussa.

Hän on ollut virkavapaalla valtakunnansyyttäjän virasta keväästä lähtien, kun keskusrikospoliisi aloitti rikostutkinnan. Oikeusministeriö pidätti hänet viranhoidosta elokuussa.

EDIT 20.12. kl 9.57: Juttua päivitetty, kirjoitusasua korjattu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic