Uutiset

Valtakunnansyyttäjä oikeudessa virkarikossyytteestä: Nissinen saapui vaitonaisena oikeuskäsittelyyn

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen oli vaitonainen, kun hän saapui Korkeimman oikeuden istuntoon virkarikoskäsittelyään varten. Hän antoi pari kommenttia suurelle toimittajajoukolle, joka oli häntä vastassa ennen oikeudenkäynnin alkua.

Hän kertoi kuitenkin olevansa tyytyväinen siihen, että pääsee oikeudessa kertomaan oman näkemyksensä asiasta.

-Jokainen voi miettiä itse, hän vastasi kysymykseen omista tuntemuksistaan.

Nissistä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeusjutun suullinen käsittely pidettiin Korkeimmassa oikeudessa keskiviikkona.

Oikeudenkäynti käynnistyi kello 10. Asiasta on pidetty jo suullinen käsittely noin kuukausi sitten.

Syytettä ajaa apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen. Haastehakemuksen mukaan Nissinen on ollut esteellinen osallistuessaan syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin liittyvään päätöksentekoon.

Syyttäjälaitos on ostanut johtamiskoulutusta Deep Lead -nimiseltä yhtiöltä, jonka perustaja ja hallituksen puheenjohtaja on valtakunnansyyttäjän veli Vesa Nissinen.

Hankintoja, joihin Nissinen on osallistunut, on haastehakemuksen mukaan tehty vuodesta 2007 alkaen. Puolustus pitää kaikkia ennen vuotta 2012 tehtyjä tekoja vanhentuneina.

Nissinen on parhaillaan pidätettynä virastaan, ja määräaikaisena valtakunnansyyttäjänä toimii tällä hetkellä Raija Toiviainen.

Nissinen on myöntänyt huolimattomuutensa

Matti Nissinen on jo Korkeimmalle oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa myöntänyt toimineensa koulutushankinnoissa huolimattomasti. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on tunnustanut tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen.

Keskiviikon oikeudenkäynnissä onkin kyse siitä, onko Nissinen toiminut tahallaan vai ei. Syyttäjän mukaan näin on ollut, ja hän vaatii sen vuoksi valtakunnansyyttäjälle sakkorangaistusta. Viraltapanoa ei syytteessä vaadita.

Jo vastauksessaan Nissinen on perustellut koulutushankintamotiivejaan innostuksella veljensä kehittämään johtamisoppiin. Innostus oli vastauksen mukaan niin suurta, että mahdollista esteellisyyttä ei tullut riittävästi ajateltua.

Haastehakemuksen mukaan Nissinen olisi kaikkiaan osallistunut päättämään hankinnoista, joiden yhteisarvo on noin 32 000 euroa. Puolustuksen mukaan koulutushankinnat ovat ei-vanhentunein osin noin 4 600 euroa.

Haasteessa ei sanota, että Nissinen olisi itse hyötynyt veljensä yhtiölle tehdyistä koulutushankinnoista.

Keskiviikkoisessa oikeudenkäynnissä kuullaan todistajia paljon aiottua vähemmän sen vuoksi, että Nissinen oli myöntänyt osan tapahtumista.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti

Se, että valtakunnansyyttäjä eli Suomen korkea-arvoisin syyttäjä on oikeudessa rikoksesta syytettynä, tekee oikeusprosessista poikkeuksellisen.

Rikossyyte käsitellään tämän vuoksi ensimmäisenä ja ainoana oikeusasteena Korkeimmassa oikeudessa (KKO). Tämä tarkoittaa, ettei KKO:n ratkaisusta voi valittaa.

Korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko toimi oikeudessa puheenjohtajana, minkä lisäksi oikeutta istuu neljä oikeusneuvosta. Todistajia kuullaan oikeudenkäynnissä kaksi.

Oikeus ei ole etukäteen arvioinut, kuinka kauan ratkaisun antaminen kestää. Myöskään syyttäjä Hakonen ei osannut asiaa arvioida ennen keskiviikon oikeuskäsittelyä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti