Uutiset

Valtakunnansyyttäjä on myöntänyt osallistuneensa koulutushankintoihin – kiistää tahallisuuden

Syyttäjänä toimiva apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen vaatii haastehakemuksessa valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle rangaistukseksi päiväsakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Nissinen on puolestaan vastuksessaan myöntänyt osallistuneensa tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen mutta kiistänyt syyllistyneensä tahalliseen virkarikokseen.

Valtakunnansyyttäjä Nissisen virkarikosjuttua koskevan oikeusjutun käsittely alkoi tiistaina suullisella valmistelulla Korkeimmassa oikeudessa (KKO). Syyttäjän haastehakemus ja Nissisen vastaus tulivat julkiseksi, kun käsittely oli alkanut.

Syyttäjän mukaan Nissinen on ollut esteellisenä osallistunut syyttäjälaitoksen koulutushankintojen hankintoihin silloin, kun hän on toiminut Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä ja myöhemmin valtakunnansyyttäjänä. Hankintoja on haastehakemuksen mukaan tehty Itä-Suomen syyttäjänvirastossa yli 11 000 euron ja Valtakunnansyyttäjäviraston puolesta vajaan 21 000 euron edestä.

Puolustus katsoo, että kaikki ennen syyskuun 5:ttä 2012 koskevat tapahtumat katsotaan vanhentuneiksi.

Nissinen on ollut pidätettynä virastaan tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajan.

Nissinen ei itse paikalla

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen puolustusasianajaja Jarkko Jaatela saapui yksin Korkeimman oikeuden (KKO:n) valmisteluistuntoon Nissisen virkarikossyytettä koskevassa asiassa.

Valmisteluistunto alkoi KKO:ssa kello 13. Oikeudenkäynnissä Jaatela totesi, että Nissinen on myöntänyt osallistuneensa koulutushankintojen käsittelyyn. Valmisteluistunnossa kyse oli pitkälti siitä, miten paljon todistajia oli tarpeen kuulla, kun Nissinen oli myöntänyt tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen.

KKO aloitti Nissistä koskevan virkarikosjutun käsittelyn suullisella istunnolla. Nissistä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Valmistelevassa istunnossa käydään muun muassa läpi se, mistä asioista oikeuden on syytä kuulla henkilötodistajia.

Nissisen epäillään suosineen veljensä yhtiötä syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Kyse on siis siitä, onko Nissinen osallistunut esteellisenä hankintojen käsittelyyn.

Oikeusjärjestelmän raskas sarja on muutenkin esillä, koska Nissisen oikeudenkäynnin puheenjohtajana toimii KKO:n presidentti Timo Esko.

Keskusrikospoliisi ilmoitti esitutkinnan käynnistämisestä maaliskuussa 2017. Syyteharkintaan juttukokonaisuus siirtyi heinäkuussa.

Rikosnimike tarkentui

Silloin, kun KRP käynnisti esitutkinnan, Nissisen epäiltiin toimineen huolimattomasti syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Syyttäjälaitos on vuosina 2007–2015 hankkinut poliisin mukaan kymmenillä tuhansilla euroilla palveluita Deep Lead oy -nimiseltä yhtiöltä.

Nissisen veli toimii Deep Leadin hallituksen puheenjohtajana. Hankinnat ovat ajoittuneet Nissisen valtakunnansyyttäjäkauden lisäksi aikaan, jolloin hän toimi kihlakunnansyyttäjänä Itä-Suomen syyttäjänvirastossa.

Asia nousi julkisuuteen helmikuussa sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti kirjoitti asiasta. Nissinen on haastattelussa kertonut osallistuneensa asiaa koskevaan valmisteluun.

Esitutkinnan alkuvaiheessa häntä epäiltiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuottamuksellisuus tarkoittaa sitä, että henkilö olisi rikkonut virkansa velvollisuuksia huolimattomuuttaan.

Tutkinnan aikana nimike kuitenkin tarkentui virkavelvollisuuden rikkomiseksi, josta myös syyte nostettiin.

Korkeimmassa oikeudessa arvioitiin tiistaina, että jutun pääkäsittely pidetään 15. marraskuuta. Alustavasti käsittelyyn on varattu yksi päivä.

Muokattu 17.10. kl 13.37: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic