Uutiset

Valtakunnansyyttäjä: Tuomio olisi ollut sama, vaikka Isisin sotilaaksi julistautunut Bouanane ei olisi sanonut sanaakaan

Turun puukottajan Abderrahman Bouananen tuomitseminen terrorismista ratkesi todistajalausuntoihin, tekotavan punnitsemiseen ja tuomitun toimiin ennen rikoksia, arvioi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

-Hän itse sanoi oikeudenkäynnissä pontevasti olevansa terroristi ja Isisin sotilas. Sille ei ole tuossa annettu juurikaan painoa.

Bouanane myönsi oikeudenkäynnissä syyllisyytensä rikoksiin ja sanoi olevansa terroristi. Toiviaisen mukaan Bouananen puheet oikeudessa eivät kuitenkaan vaikuttaneet siihen, että hänet tuomittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä.

-Käräjäoikeus rakensi tuomion sen näytön varaan, mitä me esitimme, Toiviainen arvioi tuomion perusteella.

Oikeus piti tekoja terrorismina ennen kaikkea siksi, että tuomittu julkaisi ennen tekojaan videomanifestin, jolla hän pyrki liittämään rikoksensa osaksi terroristijärjestö Isisin iskujen jatkumoa.

Bouananen rikosten terrorismiksi tuomitsemisessa ratkaisevaa oli lisäksi tekotapa, aika ja paikka.

Hän murhasi kaksi ja haavoitti kahdeksaa keskellä päivää, jolloin liikkeellä oli paljon ihmisiä. Oleellista on myös, että kohteena olivat siviilit.

-Näiden seikkojen perusteella argumentoidaan, että tekijän tavoitteena on ollut aiheuttaa laajaa pelkoa väestön keskuudessa, valtakunnansyyttäjä Toiviainen sanoo.

Tekotapa oli vastaava kuin monissa Euroopassa tehdyissä terrori-iskuissa. Toiviaisen mukaan rikosten voidaan katsoa aiheuttavan pelkoa myös muissa maissa.

Toinen terroristisen rikoksen tunnusmerkki on se, että teolla on aiheutettu vakavaa vahinkoa myös valtiota kohtaan. Bouananen tapauksessa kyseistä tuntomerkkiä ei edellytetty, koska henkirikokset katsottiin murhiksi eikä tapoiksi.

-Käräjäoikeuden ei siis tarvinnut argumentoida erikseen tästä, aiheutuiko vahinkoa valtiolle, mutta olimme valmistautuneet perustelemaan tätäkin puolta, Toiviainen sanoo.

Bouanane tuomittiin elinkautiseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic