Uutiset

Valtakunnansyyttäjä Turun puukottajan tuomiosta: terrorismista selkeä näyttö, murhat huolella harkittuja, tekotapa julma

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo olevansa tyytyväinen Turun joukkopuukottaja Abderrahman Bouananelle langetettuun tuomioon.

Bouanane tuomittiin elinkautiseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

-Tuomio on mielestämme hyvä, koska se annettiin syyttäjän vaatimusten mukaisesti ja rikosvastuu toteutuu täysimääräisesti.

Toiviaisen mukaan käräjäoikeus perustelee tuomiossaan huolellisesti sen, että kyseessä ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset. Tuomiossa luetellaan useita seikkoja, jotka osoittavat terroristisen tarkoituksen, Toiviainen sanoo.

-Keskeistä on, että tekijä laati manifestin ennen rikosten tekemistä ja julisti tekonsa terroristijärjestö Isisin nimiin.

Lisäksi valtakunnansyyttäjä pitää painavana sitä, että Bouanane kohdisti teon siviileihin ja oli liikkeellä keskellä päivää, jolloin on paljon ihmisiä liikkeellä.

Nämä seikat perustelevat valtakunnansyyttäjän mukaan, että tuomittu on pyrkinyt aiheuttamaan laajaa pelkoa väestön keskuuteen, mikä on yksi terroristisen tarkoituksen kriteereistä.

Tuomion perusteella käräjäoikeus on myös osoittanut perusteellisesti, että Bouananen tekemät henkirikokset ovat olleet murhia eikä tappoja, Toiviainen arvioi.

-Toteen on näytetty, että teko on huolellisesti harkittu ja tekotapa erityisen julma. Siinä ei ole käräjäoikeuden mielestä mitään epäselvyyttä.

Oikeudessa kuultiin useita henkilötodistajia. Toiviaisen mukaan todistajanlausuntoihin pohjaava näyttö on vahvaa, koska käräjäoikeus on arvioinut todistajat luotettaviksi.

Tuomion perusteella todistajia pidetään luotettavina, koska heidän antamansa lausunnot ovat yhteneväisiä.

Toiviainen pitää käräjäoikeuden ratkaisua yhteiskunnallisesti hyvin merkittävänä, koska kyseessä on ensimmäinen terrorismirikoksesta annettu tuomio.

-Toivottavasti näitä ei enää tule, mutta tämän tuomion johtopäätöksiä voidaan jatkossa luultavasti käyttää terroristisen motiivin arvioinnissa, jos tarpeen on.

Puolustus ei ole toistaiseksi kertonut, aikooko se valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Toiviainen ei halua arvioida valituksen läpimenemisen todennäköisyyttä ennen kuin hän on ehtinyt perehtyä tuomioon huolellisemmin. Hän uskoo, että tuomio pitää myös ylemmissä oikeusasteissa, jos ne ottavat sen käsittelyyn.

-On vaikea sanoa valituksen menestymismahdollisuuksista, mutta näyttö on kaikin puolin erittäin vahvaa.

Toiviainen kehuu viranomaisten käsitelleen Bouananen tapauksen virheittä, mitä ei hänen mielestään voi pitää itsestään selvänä, kun kysymys on Suomen ensimmäisestä terrorismirikoksen käsittelystä. Käräjäoikeus, syyttäjät ja esitutkinnan tehneet poliisilaitokset hoitivat kaikki työnsä tyylikkäästi ja tehokkaasti, Toiviainen sanoo.

-Nyt nähdään, että meillä järjestelmä toimii ja rikosvastuu toteutuu.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttu on päivitetty klo 16:47. Lisätty valtakunnansyyttäjän kommentit tuomiosta valittamisesta ja siitä, kuinka käräjäoikeus punnitsi murhan tunnusmerkkejä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic