Uutiset

Valtakunnansyyttäjän virkarikosjuttu käynnistyi Korkeimmassa oikeudessa – asianajaja saapui yksin

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen puolustusasianajaja Jarkko Jaatela saapui yksin Korkeimman oikeuden (KKO:n) valmisteluistuntoon Nissisen virkarikossyytettä koskevassa asiassa.

Valmisteluistunto alkoi KKO:ssa kello 13. Matti Nissisen asianajaja Jaatela ei kommentoinut tapausta medialle ennen istunnon alkua. Nissisen ei ole itse pakko olla valmisteluistunnossa läsnä.

KKO aloitti Nissistä koskevan virkarikosjutun käsittelyn suullisella istunnolla. Nissistä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Valmistelevassa istunnossa käydään muun muassa läpi se, mistä asioista oikeuden on syytä kuulla henkilötodistajia.

Nissisen epäillään suosineen veljensä yhtiötä syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Kyse on siis siitä, onko Nissinen osallistunut esteellisenä hankintojen käsittelyyn.

Koska Nissinen on Suomen korkein syyttäjäviranomainen, ajaa syytettä poikkeuksellisesti apulaisoikeuskanseri Kimmo Hakonen. Hakonenkin oli niukkasanainen ennen istunnon alkua. Oikeusjärjestelmän raskas sarja on muutenkin esillä, koska Nissisen oikeudenkäynnin puheenjohtajana toimii KKO:n presidentti Timo Esko.

Keskusrikospoliisi ilmoitti esitutkinnan käynnistämisestä maaliskuussa 2017. Syyteharkintaan juttukokonaisuus siirtyi heinäkuussa.

Rikosnimike tarkentui

Silloin, kun KRP käynnisti esitutkinnan, Nissisen epäiltiin toimineen huolimattomasti syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Syyttäjälaitos on vuosina 2007–2015 hankkinut poliisin mukaan kymmenillä tuhansilla euroilla palveluita Deep Lead oy -nimiseltä yhtiöltä.

Nissisen veli toimii Deep Leadin hallituksen puheenjohtajana. Hankinnat ovat ajoittuneet Nissisen valtakunnansyyttäjäkauden lisäksi aikaan, jolloin hän toimi kihlakunnansyyttäjänä Itä-Suomen syyttäjänvirastossa.

Asia nousi julkisuuteen helmikuussa sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti kirjoitti asiasta. Nissinen on haastattelussa kertonut osallistuneensa asiaa koskevaan valmisteluun.

Esitutkinnan alkuvaiheessa häntä epäiltiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuottamuksellisuus tarkoittaa sitä, että henkilö olisi rikkonut virkansa velvollisuuksia huolimattomuuttaan.

Tutkinnan aikana nimike kuitenkin tarkentui virkavelvollisuuden rikkomiseksi, josta myös syyte nostettiin.

Nissinen kiistänyt rikoksen

Nissinen on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän on ollut virkavapaalla ja myöhemmin pidätettynä tehtävästään siitä saakka, kun esitutkinta käynnistettiin.

Valtakunnansyyttäjän tehtävää hoitaa määräaikaisena tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic