Uutiset

Valtaosa Viroon lähetetyistä kaahauskirjeistä ei ole johtanut kirjeenvaihtoon – Sakostaan luistavaa voi odottaa Suomessa etsintäkuulutus

Poliisi on lähettänyt Viron autoilijoille yli 300 ilmoitusta ylinopeudesta. Itse sakkoa ei voi lähettää.

Vajaa kolmasosa poliisin Viroon lähettämistä ylinopeusilmoituksista on johtanut siihen, että itse sakko on saatu toimitettua virolaisautoilijalle tiedoksi.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo, että poliisi on toimittanut Viroon toistaiseksi 306 ylinopeuskirjettä. Ilmoituksia alettiin lähettää virolaisille kesäkuun alussa.

Ilmoitukset ovat peräisin automaattisesta liikenteenvalvonnasta eli toisin sanoen ylinopeuskameroista.

Suomen poliisi ei voi lähettää varsinaista sakkoa ulkomaille, koska sillä ei ole toimivaltaa Suomen rajojen ulkopuolella. Tämän vuoksi poliisi lähettää virolaisautoilijalle asiasta ilmoituksen kirjeitse.

Kirjeessä pyydetään haltijaa toimittamaan poliisille Suomessa oleva osoite, jonne varsinaisen sakon voi lähettää. Vaihtoehtoisesti ylinopeutta ajanut voi noutaa sakon poliisin palvelupäivystyksestä Helsingistä tai sopia hakevansa sen joltain Suomen poliisiasemalta.

Pastersteinin mukaan ensimmäisestä 200 kirjeestä 63 johti siihen, että poliisi sai suomalaisen osoitteen tai että sakko noudettiin poliisilta.

– Noin sata ei ole reagoinut millään tavalla.

Ylinopeudesta johtuva rikesakko vanhenee kahdessa vuodessa.

Poliisi voi tehdä etsintäkuulutuksen

Viro on ensimmäinen valtio, jonne Suomen viranomaiset ovat alkaneet lähettää ylinopeusilmoituksia. Poliisin nopeusvalvontakamerat kuvaavat vuosittain vajaat 25 000 ylinopeutta ajanutta autoilijaa, jotka ovat kulkeneet ulkomaisiin kilpiin rekisteröidyllä ajoneuvolla. Viro on näissä tapauksissa yleisin valtio.

Poliisilla on mahdollisuus etsintäkuuluttaa ulkomaalainen, joka ei reagoi saamaansa ylinopeuskirjeeseen. Etsintäkuulutuksia ei ole vielä annettu.

Tällä hetkellä poliisi alkaa lähettää muistutuskirjeitä autoilijoille, jotka eivät ole reagoineet ensimmäiseen kirjeeseen. Käsittelyaikojen vuoksi Pastersteinin tiedossa ei ole, kuinka virolaiset ovat maksaneet ylinopeussakkojaan. Pasterstein kokee silti, että kirjeet toimivat.

– Menemme Virolla nyt ensin, ja Poliisihallitus päättää, alammeko lähettää kirjeitä Ruotsiin ja missä vaiheessa.

Puoli miljoonaa…välähdystä

Poliisin liikenneturvallisuuskeskus käsittelee vuosittain noin puoli miljoonaa ylinopeusepäilyä, jotka ovat peräisin automaattisesta liikenteenvalvonnasta.

Noin 20 000–25 000 tapauksessa on ollut kyse ulkomaisissa kilvissä kulkevasta autosta. Suuri osa ylinopeuksista hoidetaan rikesakkoina.

Rikesakko on 170 euroa, jos ylinopeutta on enintään 60 km/h-alueella vähemmän kuin 15 km/h. Jos ylinopeus on 15–20 kilometriä tunnissa, on rikesakko 200 euroa.

Yli 60 km/h-alueella rikesakko on 140 euroa 15 km/h-ylitykseen saakka. 15–20 km/h ylinopeudet maksavat puolestaan 200 euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic