Uutiset

Valtio alkaa kehittää Turun ja Tampereen ratavälejä hankeyhtiöillä – Osakkaiksi toivotaan myös kuntia

Hankeyhtiöillä pyritään nopeuttamaan Suomen raideliikenteen kannalta keskeisiä ratavälejä.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli valtion uusia hankeyhtiöhankkeita perjantaina valtioneuvoston linnassa. Tiedotustilaisuudessa oli mukana myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja työministeri Jari Lindström (sin.). Kuva: Joel Maisalmi

Valtio on käynnistämässä hankeyhtiöitä keskeisten junayhteysvälien kehittämiseen. Ensi sijassa on määrä kehittää niin sanottua Turun tunnin junaa ja päärataväliä Helsingistä Tampereelle. Liikenne- ja viestintäministeriö kutsuu hankepapereissa päärataväliä Suomi-radaksi.

Hallitus teki hankeyhtiöiden toiminnasta päätöksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa perjantaina ja järjesti asiasta tiedotustilaisuuden.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo, että uudet hankeyhtiöt tulevat toimimaan uuden valtionyhtiön nimeltä Suomen Rata Oy -nimisen yhtiön alla.

– Kaupungin väliset nopeat yhteydet edesauttavat koko Suomen saavutettavuutta, Berner sanoi tiedotustilaisuudessa.

Myöhemmin samaa hankeyhtiömallia on määrä kehittää myös itäradan kehittämistä varten.

Hankeyhtiöt valittiin muodoksi muun muassa sen vuoksi, että hankeyhtiöt voivat hakea ja saada rahoitusta myös muualta kuin valtiolta.

Bernerin mukaan hankeyhtiöihin toivotaan osakkaiksi myös kuntia. Hankeyhtiöiden toiminta on määrä saada käynnistymään kevään aikana.

Valtio pääomittaa 100 miljoonalla

Valtio aikoo pääomittaa Suomen Rata oy:tä 100 miljoonalla eurolla. Pääomituksesta leijonanosa, noin 71 miljoonaa euroa, tullaan ohjaamaan Suomen Radan alaisuudessa toimivaan kalustoyhtiöön.

Emoyhtiön on sitten määrä pääomittaa sen alaisuudessa toimivia hankeyhtiöitä.

Hankeyhtiöiden toiminnassa on mukana myös EU-rahoitusta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi, että hankeyhtiöt mahdollistavat myös sitä, että keskeiset ratavälit voivat kehittyä nopeammin kuin se, että rahoitus tulisi pelkästä valtion budjetista.

Keskeisinä kehityshankkeina ovat muun muassa tunnin juna Turkuun. Hallituksen toiveissa on, että keskeiset ratavälit toimivat 2030-luvulla.

Hankeyhtiöillä tulee olemaan rooli myös keskeisten ratavälien operoinnissa.

– Pitää ymmärtää, että nämä ovat koko Suomen hankkeita, työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi tilaisuudessa.

Suomen Radan tarkoituksena on myös kehittää Helsinki–Tallinna-tunnelia.

Fingerpori

comic