Uutiset

Valtion taloustilanne yllättäen paljon arvioita parempi – valtionvelkaa voidaan lyhentää, iloitsivat ministerit Orpo ja Sipilä

Eduskunta aloitti valtion ensi vuoden budjetin käsittelyn syyskuun puolivälissä. Kuva: Joel Maisalmi

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) julkisti sunnuntaina tiedon, että Suomen valtionvelka pienenee yllättäen tänä vuonna. Orpo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että kuluvana vuonna valtionvelkaa voidaan lyhentää ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008.

Valtion tulot ylittävät tänä vuonna menot, ja valtion velan määrä on vuoden lopulla noin 105 miljardia euroa, eli noin 0,9 miljardia euroa vähemmän kuin viime vuoden lopulla.

Valtion velanhallinnasta vastaava Valtiokonttori on ilmoittanut valtiovarainministerille, ettei loppuvuodelle kaavailtua 2,2 miljardin euron lainaerää jouduta nostamaan.

Vielä lokakuussa hallitus arvioi valtionvelan kasvavan kuluvana vuonna, ja siksi valtiokonttorin ilmoitus tuli valtiovarainministerin ohella myös pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) iloisena yllätyksenä.

– Velkaa lyhennetään liki miljardi euroa. Vaikka sattumaakin mahtuu mukaan, isossa kuvassa nopean velkaantumisen kääntyminen velan vähenemiseksi on harjoitetun talouspolitiikan ansiota. Seuraava hallitus pääsee aloittamaan aivan erilaisesta tilanteesta kuin nykyinen hallitus aikanaan aloitti, pääministeri kirjoitti blogissaan.

Syytä monet yllättäneelle talouskäänteelle ei ole vielä kerrottu.

Sosiaalisessa mediassa asiaa yleisesti kommentoineet poliitikot ja ekonomistit olivat hieman ymmällään sunnuntain uutisesta. Sinänsä valtion velkaantumisen taittumista pidettiin vain hyvänä asiana. Moni oppositiopoliitikko muistutti kuitenkin hallituksen tekemistä leikkauksista ja siitä, että tuottavaa omaisuutta on viime vuosina myyty ennätystahtia.

Valtiovarainministeriö julkistaa taloudellisen katsauksensa maanantaina aamupäivällä.

Valtiokonttori puolestaan julkaisee neljännesvuosikatsauksensa 20. joulukuuta. Katsaus sisältää tietoa valtion lainanoton viimeaikaisesta kehityksestä ja katsauksen tuleviin kuukausiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti