Uutiset

Valtion työpaikat jakautuvat epätasaisesti – prikaati tuo työpaikkoja runsaasti

Lännen Median selvityksen mukaan valtion työpaikat eivät jakaudu kunnille tasan. Kymmenissä keskikokoisissa kunnissa ei työskentele lainkaan valtion virkamiehiä, mutta etenkin puolustusvoimien joukko-osastot tuovat moneen kuntaan paljon valtion virkoja väkilukuun suhteutettuna.

Vajaan 7 000 asukkaan Säkylässä valtion työpaikkoja on 587 eli 8,3 prosenttia Säkylän väkiluvusta. Säkylän valtion työpaikat ovat käytännössä Porin prikaatin henkilökunnan työpaikkoja.

Säkylän kunnanjohtajan Teijo Mäenpään mukaan kunnan näkökulmasta on tärkeää, että prikaati ei ole ainoa merkittävä työllistäjä.

-Työpaikkaomavaraisuutemme oli ennen Köyliön kunnan liittymistä Säkylään 130 prosentin luokkaa. Meillä on hyvin vahvaa elintarviketeollisuutta kunnassa, suurimpana Apetit Ruoka Oy, Mäenpää sanoo.

Vanha tottumus vaikuttaa

Suurista kaupungeista Lahti on esimerkki kaupungista, jossa valtion työpaikkoja on verraten varsin vähän, 0,8 prosenttia suhteutettuna kaupungin väkilukuun.

-Lahti on syntynyt teollisuuden ja kaupan kaupungiksi, ja täällä on aina ollut poikkeuksellisen vähän valtion hallintoa, Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sanoo.

Lahdessa oli Lahden varuskunta Hennalassa, mutta se lakkautettiin vuoden 2014 lopussa. Tällä hetkellä suurin valtion työpaikkoja Lahteen tuova työllistäjä on Asumisen rahoitus- Ja kehittämiskeskus.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa valtio työllistää huomattavasti enemmän, vaikka väkiluku on paljon pienempi kuin Lahdessa. Hämeenlinnassa valtion työpaikkoja on 2,7 prosenttia kaupungin väkiluvusta.

-Toisaalta se on historiallisen kehityksen tulos. Ja vanhasta muistista myös uudelleenjärjestelyissä siirtyvät työpaikat ovat yleensä sijoittuneet vanhoihin hallintokaupunkeihin, Myllyvirta toteaa.

Valtion työpaikkojen lukumäärän tuijottaminen ei silti kerro koko totuutta valtion rahoilla työskentelevien henkilöiden jakautumisesta kuntiin. Valtiolla työskentelevien määrä oli käytännössä koko 80-luvun yli 200 000 henkilöä, mutta useiden virastojen ja laitosten liikelaitostamisten myötä luku on pudonnut vajaan 75 000 paikkeille.

Luku hämää sikäli, että esimerkiksi Postin, VR:n ja yliopistojen henkilöstöä ei lasketa enää valtion työpaikkoihin, vaikka palkat tulevat pitkälti valtion pussista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic