Uutiset

Valtion työpaikat keskittyvät yhä selvemmin Helsinkiin – Ruotsi alueellistaa seitsemän viranomaista

Ruotsin hallitus ilmoitti toissa viikolla siirtävänsä seitsemän eri viranomaisen toiminnot osittain tai kokonaan Tukholman alueelta muualle maahan. Tavoitteena on lisätä viranomaisten läsnäoloa ympäri maata ja huolehtia siitä, että valtion työpaikkoja on tarjolla muuallakin kuin suurimmissa kaupungeissa.

Suomessa alueellistettiin viime vuosikymmenellä tuhansia valtion työpaikkoja maakuntiin, mutta sen jälkeen suunta on kääntynyt.

Alueellistamisasioita käsittelevä Alueellistamisen koordinaatioryhmä on puinut viime vuosina vain valtion toimintoihin liittyvien toimipaikkaverkkojen supistamisia, kertoo ryhmän jäsen, Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.

-Niistä on pidetty meteliä sen verran kuin mahdollista, mutta hyvin harvoin niitä on pystytty edes hidastamaan, Riipi kuvailee.

Alueellistamisen koordinaatioryhmän alkuvuonna julkaiseman selvityksen mukaan valtion työpaikkoja vähennettiin vuosina 2010–2015 kaikista maakunnista paitsi Etelä-Karjalasta.

Uudenmaan suhteellinen asema vahvistui aikavälillä selvästi, koska maakunnassa on jo valmiiksi eniten valtion työpaikkoja, ja niitä leikattiin suhteessa selvästi vähemmän kuin valtakunnassa keskimäärin.

Työpaikkojen keskittyminen pääkaupunkiseudulle näyttää tänä vuonna vain kiihtyneen. Valtion raportointipalvelu Netran mukaan valtion palveluksessa olevan henkilöstön määrä on lisääntynyt Helsingissä ja Uudellamaalla parilla sadalla viime vuoteen verrattuna, kun muualla maassa henkilömäärä on vähentynyt yhteensä yli 700:lla.

Uudellamaalla asuu hieman alle 30 prosenttia koko maan väestöstä, mutta maakuntaan on sijoitettu hieman yli 40 prosenttia valtion työpaikoista.

Valtion budjettitalouden piirissä olevat työpaikat vähentyivät 11 prosentilla vuosina 2010–2015 reiluun 70 000:een. Suhteessa eniten valtion työpaikat vähenivät maakuntien kakkoskaupungeista ja pienemmistä kunnista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic