Uutiset

Valtion uusi verkkopalvelu on nyt auki – sieltä löytää kaikki palvelut kalastusluvista hammashoitoon

Uudistettu suomi.fi -verkkopalvelu helpottaa viranomaistiedon löytämistä elämän eri tilanteissa.

Valtion verkkopalvelu toimii yhden luukun periaatteella, samaan tapaan kuin netin hakukoneet. Erona on vain se, että hakutulokset ja niiden luotettavuus on varmistettu etukäteen. 

 

Eli jos haluaa esimerkiksi tietää, mitä virallisia asioita on hoidettava läheisen kuoleman jälkeen, sivuston hakukenttään voi kirjoittaa sanan hautaus, minkä jälkeen verkkopalvelu etsii kootusti kaiken aiheeseen liittyvän tiedon.

-Selkein hyöty on siinä, että jos haluaa tietää, onko jossakin asiassa olemassa julkista palvelua, sen löytää tämän sivuston kautta, kertoo Väestörekisterikeskuksen Digitaaliset palvelut -yksikön johtaja Janne Viskari.

 

Monille kansalaisille julkisen hallinnon isot palvelut, kuten Kela tai verottaja, ovat tuttuja. Sen sijaan harvemmin käytetyt mutta arjessa olennaiset palvelut ovat usein hankalasti löydettävissä. Tästä syystä tarvitaan Viskarin mukaan paikka, josta kansalainen voi etsiä tietoa, vaikkei olisi edes varma, mitä etsii.

Palvelu eroaa muista netin hakukoneista siinä, että kaikki tiedot ovat ajan tasalla ja virallisten lähteiden kautta varmistettuja, Viskari lisää.

-Jos palveluun tunnistautuu esimerkiksi pankkitunnuksilla, sieltä näkee kootusti myös kaikki omat rekisteritietonsa. Eli esimerkiksi ajoneuvotiedot, yritystiedot tai vaikka itse laaditut kansalaisaloitteet.

 

Hyötyä myös yrittäjille ja virkamiehille

 

Tällä hetkellä sivustolle on koottu yhteensä 17 000 erilaista palvelua tai palvelukuvausta. Ne kattavat Viskarin mukaan lähes kaikki julkisen palvelun tarjoajat.

Sivustolta löytyy hakukoneen lisäksi omat kategoriat kansalaisille, yrittäjille ja viranomaisille. Se helpottaa edelleen tiedon haarukointia.

Palvelukokonaisuus laajenee vielä syksyllä, kun asiointia helpottavat Viestit-palvelu ja mobiilisovellus tulevat kansalaisten käyttöön.

Niiden kautta voi jatkossa saada esimerkiksi viranomaisten viestit sähköisesti, tai antaa toiselle henkilölle valtuutuksen asioida, kun ei itse pysty.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic