Uutiset

Valtiovarainministeri Petteri Orpo Italian tilanteesta: "Luotetaan, että realismi voittaa"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää Italian tilannetta huolestuttavana, mutta luottaa siihen, että hallituspuolueiden vaalilupaukset ovat liian epärealistisia toteutettavaksi. Lännen Media tavoitti Orpon Brysselistä, jossa hän on muun muassa neuvotellakseen EU:n talous- ja rahoitusasioista.

Italiassa hallituksen todennäköisesti muodostavat populistipuolueet, Viiden tähden liike ja Lega, esittivät vaalitaistelun aikaan muun muassa 15 prosentin tasaveroa, 780 euron kansalaispalkkaa ja maan suuren valtionvelan neuvottelemista uusiksi.

-Lupaukset ovat niin kovia, että niiden rahoittamisen keinot ovat edelleen ihan auki. Kyllä paineet euromaana syntyvät väkisinkin vaikka olisi kuinka eurooppakriittinen. Italian taloustilanne ja velkaantuminen eivät anna hirveästi pelivaraa, Orpo sanoo.

Valtiovarainministeri kertoo, että Italia on herättänyt Brysselissä runsaasti keskustelua. Asia nousi esille myös torstaina Orpon tavatessa kahden kesken sekä Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin että budjettikomissaari Günther Oettingerin.

-Täällä suhtautuminen on oikeastaan sama kuin Suomessa ja itselläni, että ollaan huolissaan ja seurataan tilannetta mutta ei julisteta mitään kriisiä, vaan luotetaan siihen, että hallituksen kokoamisessa realismi voittaa.

Orpo muistuttaa, että tilanne on otettava vakavasti, sillä Italia on Euroopan kolmanneksi suurin talous. Sen ongelmat vaikuttavat laajalle.

-Jo pelkästään tällä ongelmalla spekuloiminen aiheuttaa epävakautta euroalueelle. Huolenaihe on aito. Mutta niin kauan kuin päätökset ovat tekemättä, ei kannata lietsoa asioita vaan luottaa että löytyy järkeviä ratkaisuja.

”Suomalaisten käytävä kertomassa tavoitteista”

Orpo kertoo olevansa hyvin tyytyväinen kahdenkeskiseen tapaamiseensa Jean-Claude Junckerin kanssa. Puolituntisen ajan he keskustelivat muun muassa talous- ja rahaliiton kehittämisestä ja komission esityksestä Euroopan unionin monivuotiseksi rahoituskehykseksi.

-Seitsemäksi vuodeksi neuvoteltavasta rahoituskehyksestä pääsimme todella hyvään keskusteluun. Sain hyvin kerrottua Suomen tavoitteita uusista painopisteistä kuten maahanmuutosta ja puolustuksesta, mutta kävimme myös pitkän keskustelun vanhoista tärkeistä tarpeista kuten maataloudesta. Siitä löytyy Suomen kannalta hyvä ratkaisu.

Perjantaina Orpo edustaa Brysselissä Suomea talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokoontumisessa. EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät pankkipakettia ja arvonlisäverotusta.

-Nyt on se aika jolloin isoja uudistuksia Euroopan unionissa tehdään. Suomalaisten on kuljettava täällä kertomassa tavoitteistamme. Näissä pöydissä havaitsee, että meitä kuunnellaan ja arvostetaan. Tilaisuus pitää kuitenkin muistaa käyttää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic