Uutiset

Valvira: Ilokaasusta ei ole tullut aiemmin ilmoituksia – ”Erittäin vakavaa”

Helsinki

Valviraan ei ole tullut ilmoituksia ilokaasun väärinkäytöstä terveydenhuollon ammattihenkilöillä ennen maanantaina julkisuuteen tuotua tapausta.

Valviran lääkintäneuvos Markus Henriksson sanoo Lännen Medialle, että Helsingin Kätilöopistossa tapahtunut useiden työntekijöiden ilokaasun väärinkäyttö työajalla on erikoinen ja poikkeuksellinen tapaus.

– Tämä asia tullaan selvittämään yksityiskohtaisesti jokaisen ammattihenkilön osalta, Henriksson sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedotti maanantaina, että neljä Helsingin Kätilöopiston sairaalan kätilöä väärinkäytti ilokaasua työajalla tammikuun loppupuolella. Ilokaasua käytettiin synnytyssalissa, jossa ei ollut sillä hetkellä ketään synnyttämässä.

HUSin mukaan työntekijät ovat kokeneita, mutta tapauksen takia luottamus heitä kohtaan työntekijöinä on mennyt. Työsuhteen lopettamisesta aiotaan päättää lähiaikoina.

– On erittäin vakavaa, että työaikana käytetään päihdyttäviä aineita. Potilaalla on oikeus, että häntä hoitava ammattihenkilö on työssään täysin työkuntoisena.

Henrikssonin mukaan Valvira on se viranomainen, joka päättää, saako terveydenhoitoalan työntekijä pitää ammattioikeutensa. Lääkintäneuvoksen mukaan yksittäinen töppäys ei yleensä ole peruste ammattioikeuksiin kajoamiselle.

– Puhun nyt yleisellä tasolla, kun sanon, että yksittäinen munaus voi olla peruste kirjalliselle varoitukselle, muttei yleensä oikeuksien menettämiselle.

– Noin puolessa tapauksista, joissa ammattioikeuksiin puututaan, yhtenä syynä on ollut vakava ja potilasturvallisuutta vaarantava terveydenhuollon ammattihenkilön päihdehäiriö. Meille ilmoitetussa tapauksessa täytyy ensin selvittää, liittyvätkö nämä tapahtumat [ilokaasun käyttö] mahdollisesti johonkin laajempaan ongelmaan.

Henriksson painottaa, että kaikki tapaukset arvioidaan tapauskohtaisesti ja huolelliseen selvitykseen nojautuen.

Vaikka päihteiden käytöstä työajalla kiinni jäänyt työntekijä selviäisikin pelkällä varoituksella, merkintä seuraa mukana terveydenhuollon Terhikki-rekisterissä seuraavat kymmenen vuotta.

– Rekrytointitilanteissa työnantaja voi kysyä Terhikki-rekisteristä tiedot, joista merkintä selviää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti