Uutiset

Valvira: terveysasemien kesä sijaisten varassa - pätevyydet tarkistettava

 

Terveydenhuollon kesäsijaisten pätevyys pitää tarkistaa, ja heille pitää myös tarjota ammatillinen tuki vastuulliseen työhön.

Johtaja Jussi Holmalahti Valvirasta toteaa, että kesäaikana terveydenhuolto toimii liikaa sijaisten varassa.

– Terveyskeskukset ovat suurelta osin lääketieteen 4:nnen ja 5:nnen vuosikurssin opiskelijoiden varassa. Se ei ole optimitilanne, ja heille on varmistettava riittävä taustatuki ja ohjaus, Holmalahti muistuttaa.

Toukokuu tietää valmistuvien terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten laillistamisruuhkaa. Ruuhka voi tarkoittaa sitä, että laillistamispäätöstä voi joutua odottamaan tavallista pidempään.

Valmistunut voi työskennellä 30 vuorokautta opiskelijan oikeuksin odottaessaan laillistamispäätöstä sekä merkintää Valviran ylläpitämään rekisteriin.

– Valmistuneen kannattaa hakea laillistusta heti, jotta työskentelyoikeus ei katkea.

EU- ja ETA-maissa valmistuneille ammattioikeushakemusten käsittelyaika on pidempi eli 3-4 kuukautta.

– Tämä koskee siis myös suomalaista, joka valmistuu lääkäriksi vaikkapa Viron yliopistoista.

Valvira tarkastaa kansalaisuudesta riippumatta kielitaidon hakijoilta, joiden koulutus on suoritettu muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä.

Työnantajan velvollisuutena on varmistaa, että kaikilla sen palveluksessa työskentelevillä terveydenhuollon ammattihenkilöillä on riittävä ammatillinen kielitaito sekä pätevyys. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic