Uutiset

Valvira uhkaa myyntikielloilla – tarkastus paljasti puutteita sähkösavukkeiden tuoteilmoituksissa ja ilmoitusmaksuissa

Sähkösavukkeiden maahantuojat ovat Valviran tarkastuksen mukaan laiminlyöneet tuoteilmoitusten tekemistä ja ilmoitusmaksujen maksamista. Valvira väläyttää myyntikieltoja niiden tuotteiden osalta, joista ilmoitusmaksut ovat maksamatta.
Valviran tarkastus paljasti merkittäviä puutteita sähkösavukkeisiin liittyvissä tuoteilmoituksissa ja ilmoitusmaksuissa. Kuva: ERIIKA AHOPELTO
Valviran tarkastus paljasti merkittäviä puutteita sähkösavukkeisiin liittyvissä tuoteilmoituksissa ja ilmoitusmaksuissa. Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Sähkösavukkeisiin liittyvän ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti on johtamassa myyntikieltoihin. Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston (Valvira) toteuttama valvontaprojekti paljasti merkittäviä puutteita sähkösavuketuotteiden tuoteilmoitusten kattavuudessa.

Syksyllä 2018 käynnistetyssä tarkastuksessa selvisi, että puutteita on sekä tuoteilmoitusten tekemisessä että ilmoitusmaksujen maksamisessa. Tarkastukseen valittiin yhdeksän suomalaista myyntiliikettä. Puutteita paljastui Valviran mukaan suuressa osassa liikkeiltä saaduista tiedoista.

– Valvontaprojektin tulos oli odotetun kaltainen. Puutteita on havaittu jo aiemmin, minkä vuoksi asiaa haluttiin selvittää tarkemmin, kertoo ylitarkastaja Ari Hirvonen.

Sähkösavuketuotteita, kuten tupakointilaitteita ja niiden osia sekä nikotiininesteitä saa tuoda maahan ilman erillistä ilmoitusta vain, jos tuotteen valmistaja on jo tehnyt ilmoituksen. Suomessa maahantuojia ovat usein sähkösavukkeiden jälleenmyyjät.

– Jokainen tuote on ilmoitettava erikseen. Tuotteen saa tuoda markkinoille vasta puoli vuotta ilmoituksen jättämisen jälkeen, jotta muun muassa tuotteen mahdolliset terveysvaikutukset ehditään tutkia, Hirvonen selvittää.

Osa alan toimijoista pyrki tarkastuksen mukaan kiertämään tietojen toimitusvelvollisuutta toimittamalla yksityiskohtaisten tietojen sijaan pitkiä tuotelistoja, joiden sisältämiä tuotteita nämä ilmoittivat olevan varastossa satunnaisesti.

Yleisin puute oli niin sanotun TPD-ID -numeron puuttuminen.

– Kun tuotteesta puuttuu TPD-ID -numero, on hyvin hankala selvittää, onko kyseisen yrityksen valikoimassa oleva tuote hankittu asianmukaisesti ilmoituksen tehneeltä toimijalta vai joltakin muulta.

Tarkastus paljasti puutteita tuoteilmoitusten lisäksi ilmoitusmaksuissa. Maksamattomat ilmoitusmaksut ovat mahdollisesti johtamassa myyntikieltoihin niiden tuotteiden osalta, joista ilmoitusmaksu on jätetty maksamatta. Maksu on 150 euroa ilmoitusta kohden.

Hirvonen ei osaa vielä arvioida, kuinka monta myyntikieltoa Valvira määrää.

– Yksittäisten valvontatapauksien valmistelua ei ole vielä aloitettu.

Sähkötupakka rinnastetaan lainsäädännössä muihin tupakkatuotteisiin, joten laitteita ja nikotiininesteitä saa myydä vain 18 vuotta täyttäneille. Nikotiininesteistä laillisia ovat tupakan makuiset ja mauttomat nesteet. Makunesteiden myynti on kiellettyä tupakointitarkoitukseen, mutta kielto ei ole käytännössä toteutunut, koska myynnissä olevia nesteitä voidaan käyttää myös makuaineina elintarvikkeissa.

– Jälleenmyyjät ovat järjestelmällisesti valittaneet kunnan määräämistä myyntikieltopäätöksistä hallinto-oikeuksiin. Sähkösavukeliikkeille asetetuista myyntikielloista on jo saatu kaksi ratkaisua Itä-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksilta, mutta päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia, Hirvonen toteaa.

Tavoitteena savuttomuus 2030

Nykyinen tupakkalaki tuli voimaan vuonna 2016.

Lain tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteeseen pyritään valistamalla ja rajoituksin.

Teksti- ja kuvavaroitusten on peitettävä tupakkapakkausten pinta-alasta vähintään 65 prosenttia.

Myös sähkösavukkeissa on oltava terveysvaroitukset. Sähkösavukkeet rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin.

Taloyhtiöiden on mahdollista tietyin edellytyksin kieltää tai rajoittaa parveketupakointia.

Uusimmat

Fingerpori

comic