Uutiset

Valviran ylijohtaja Esperi Caren tutkinnasta: "Valvontatyössä arvioidaan aina myös sitä, onko tapauksessa syytä jättää tutkintapyyntö poliisille"

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson ei sulje pois mahdollisuutta tutkintapyynnön jättämisestä hoivakoti Ulrikan tapauksessa. Valvira selvittää hoivakotia pyörittäneen Esperi Caren toimintaa parhaillaan.
Esperi Caren pääkonttori toimii entisessä sotilassairaala Tilkassa Helsingissä. Kiinteistössä on myös muun muassa ketjun hoivakoti. Kuva: Joel Maisalmi

Viranomaisselvitysten kohteeksi joutuneen hoivakoti Ulrikan tapaus saattaa johtaa myös tutkintapyyntöjen jättämiseen poliisille. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira käy parhaillaan läpi sekä Kristiinankaupungissa toimineen hoitokoti Ulrikan tapausta että hoivakotia pyörittäneen Esperi Caren toimintaa laajemminkin.

Valvira ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi. Valvontatietojen mukaan Ulrikassa on viime aikoina tapahtunut useita laiminlyöntejä. Hoitovirhe on saattanut olla osallisena myös yhdessä kuolemantapauksessa viime syksynä, mutta varmuutta tästä ei ole.

– Valvontatyössä arvioidaan aina myös sitä, onko tapauksessa syytä jättää tutkintapyyntö poliisille. Tutkintapyynnön tarvetta käsitellään aina yhtenä mahdollisena komponenttina, toteaa Valviran ylijohtaja Markus Henriksson Lännen Medialle.

Henrikssonin mukaan aluehallintovirastolle ja Valviralle tulee selvitettäväksi, onko hoivakotia pyörittäneen yrityksen lisäksi selvitettävä valvontavastuussa olleen kunnan eli Kristiinankaupungin toimintaa. Kyse olisi siitä, onko valvontavastuussa ollut kaupunki puuttunut epäkohtiin riittävän nopeasti sen jälkeen, kun on saanut niistä tiedon.

Vuosittain useita tutkintapyyntöjä

Tutkintapyyntöjen jättäminen valvonta-asioiden yhteydessä ei Henrikssonin mukaan ole tavatonta.

– Jos ajatellaan sotevalvonnan koko kirjoa, tutkintapyyntöjä jätetään useita vuosittain. Usein tutkintapyynnön on kuitenkin laittanut vireille jo joku muu ennen meitä, ja poliisi pyytää meiltä siihen lausuntoa, Henriksson selvittää.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kerrottiin tiistaina, ettei Avi ainakaan toistaiseksi ole jättänyt tutkintapyyntöä.

Valviran ylijohtaja Henriksson ei halua ennakoida, kuinka kauan Esperi Careen kohdistuvat selvitykset kestävät ja milloin päätökset mahdollisista jatkotoimenpiteistä tehdään.

– Pyrimme tekemään ne niin ripeästi kuin mahdollista.

Puutteita useilla osa-alueilla

Vyyhti tuli julkisuuteen perjantaina, jolloin Valvira ilmoitti keskeyttävänsä välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan. Hoivakodin toiminnan tutkiminen käynnistyi aluehallintoviraston saatua lyhyellä aikavälillä useita vakavia asiakasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia yhteydenottoja.

Kristiinankaupungin ja Avin edustajat tekivät hoitokotiin tarkastuskäynnin viikko sitten. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Yritys reagoi ilmi tulleisiin ongelmiin julkaisemalla lauantaina tiedotteen, jossa se pahoitteli sitä, ettei epäkohtia ollut otettu riittävän vakavasti. Tiistaina aamulla Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Uusimmat

Fingerpori

comic