Uutiset

Vammaiskortti otetaan käyttöön kesäkuussa — koko EU:n yhteinen kortti helpottaa tuen tarpeesta kertomista

Vammaiskortin tarkoitus on auttaa omistajaansa todentamaan vammaisuutensa tai tuen tarpeensa kaikissa EU-maissa. Sellainen voi olla tarpeen esimerkiksi matkustaessa julkisilla kulkuneuvoilla tai osallistuessa liikunta- ja kulttuuritapahtumiin.

Suomen lisäksi tänä vuonna kortti otetaan käyttöön Belgiassa, Italiassa, Kyproksella, Maltalla, Virossa, Sloveniassa ja Romaniassa.

-Kortti ei anna oikeutta sosiaalietuuksiin, mutta sen avulla vammaiset ihmiset voidaan huomioida palveluissa paremmin. Se on uskottava apuväline matkustettaessa Euroopan Unionissa, vammaiskorttitoimiston johtaja Petra Rantamäki Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä kertoo.

Symbolit kertovat toiveista

Vammaiskortin saa henkilö, jolla on voimassa oleva päätös esimerkiksi vammaistuesta, henkilökohtaisesta avusta tai hänellä on esimerkiksi näkövammaiskortti. Vammaiskortin voi saada monen eri päätöksen perusteella.

Vammaiskortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Kortissa on myös merkintä, jos henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

-Kortin voi viimeistellä ja yksilöidä. Sen kääntöpuolelle voi liittää symboleita jotka auttavat asiakaspalvelijaa ymmärtämään tuen tarpeita. Kuvilla voi kertoa erimerkiksi, että tarvitsen induktiosilmukan, esteettömän wc:n tai että toivon pääseväni jonon ohi terveydellisistä syistä.

Käyttöönottoa piti siirtää

Kortin käyttöönottoa on odotettu kovasti. Innokkaimmat ovat ihmetelleet, miksi Kela ilmoitti aluksi, että korttia voi hakea jo 21. toukokuuta alkaen. Nyt päivämäärä on vaihtunut 4. päivään kesäkuuta.

-Ensimmäinen päivämäärä valikoitui Kelan toimesta. Siellä oltiin aiemmin valmiita. Meillä on kuitenkin vielä kortin jakelujärjestelmän testaaminen käynnissä. Jos kaikki menee hyvin, korttia voi hakea 4. kesäkuuta alkaen. Tällä hetkellä näyttää siltä että aikataulu pitää.

Kela on Vammaiskorttitoimiston ja vammaisjärjestöjen yhteistyökumppani vammaiskorttiasiassa.

-Kela tarkistaa, että korttia hakevalla on olemassa päätös jostakin kortin saamiseen oikeuttavasta asiasta. Se myös pyytää tietosuoja-asetusten mukaisesti luvat tietojen tallentamista varten.

Petra Rantamäki kertoo, että vammaiskortti on osoittanut jo toimivuutensa suomalaisen testikäytössä.

-Kortista oli käyttäjälleen hyötyä muun muassa Ranskassa, jossa EU:n vammaiskortti ei ole edes käytössä. Sillä oli helppo osoittaa tuen tarve, ja sen avulla käyttäjä sai jopa alennusta kulttuurikohteissa.

Suomessa vammaiskorttia voi hakea noin 300 000 ihmistä. Euroopan Unionissa on kaikkiaan yli 80 miljoonaa vammaista ihmistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic