Uutiset

Vanhanen puoltaa tiedustelulain uusimista, Suomi jäljessä – "Maanpetosrikoksissa kovat pykälät"

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kannattaa tiedustelulain pikaista uudistamista. Lakia on valmisteltu pitkään, ja hän toivoo sen menevän läpi, jotta Suomi pysyisi muun Euroopan kehityksen mukana.

-Euroopan viranomaisten on oltava yhtäläisesti valmistautuneita terroristirikosten ehkäisyyn. Lainsäädäntöä on kehitetty eri puolella, ja meillä on ollut viivästystä. Viranomaisten valtuudet ovat heikommat kuin Euroopassa keskimäärin.

Mikä on kantanne tietovuotoon Viestikoekeskuksesta ja vuodon pohjalta tehtyyn Helsingin Sanomien juttuun?

-Vuoto on vakava. Meillä on lainsäädäntö, jonka mukaan viranomaisilla on oikeus julistaa kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeät asiat salaisiksi. Ne tekevät arvion, milloin on kyse tällaisesta asiasta. Tutkinta on käynnistetty, ja vuotoa tullaan käsittelemään maanpetosrikoksena. On viime kädessä oikeuslaitoksen tehtävä arvioida, onko tapahtunut oikeudeton luovutus ja julkistaminen.

-Pykälät turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ovat kovia. Rikoslakiin on tarkoituksella määritelty kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävät asiat, jotka velvoittavat kaikkia kansalaisia. Pykälät koskevat myös levittämistä ja mediaa.

-En muista vastaavaa tapausta, vaikka olen koittanut muistella. Erilaisia vakoiluun liittyviä tapauksia on ollut, mutten osaa yksilöidä niitä.

Miten itse toimisitte presidenttinä tällaisessa tilanteessa?

-Tieto vuodosta olisi synkkää luettavaa. Presidentti johtaa organisaatiota, jossa luottamuksen on oltava erittäin vahva joka tasolla siihen, että salaisia asiakirjoja ei ole jaossa.

-Presidentti ei itse kuitenkaan ole toimija, vaan toimijoita ovat pääesikunta, poliisi ja oikeuslaitos. En voisi presidenttinäkään ottaa kantaa niiden toimintaan, mutta jos viranomaiset kysyisivät arviota vaikutuksista, vastaisin, kun minulla olisi käytettävissä kaikki vuotoon liittyvä tieto.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti