Uutiset

Vanhasen ääni ratkaisisi: Suomen Pankin johtajia ei valittaisi arpomalla

Lännen Media

Kelan valtuutetut päättivät viime tiistaina arpomalla, että he esittävät Kelan uudeksi pääjohtajaksi Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaa Elli Aaltosta. Valtuutettujen johtosäännön mukaan äänten mennessä tasan ratkaisee vaaleissa arpa, vaikka muissa asioissa tasapelin ratkaisee puheenjohtajan ääni.

Voiko sama arpominen toistua, kun eduskunnan pankkivaltuusto valitsee ensi perjantaina kaksi uutta jäsentä Suomen Pankin johtokuntaan?

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen löytää vastauksen Suomen Pankista annetusta laista. Siellä todetaan yksiselitteisesti, että jos äänet menevät tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ratkaisi silloin tasapelin johtokunnan jäsenistä äänestettäessä, eikä arpalippuja tarvittaisi.

Tasapelin mahdollisuus pankkivaltuustossa on muutenkin pienempi kuin Kelan valtuutettujen kokouksessa. Kelan valtuutettuja on parillinen määrä 12, mutta pankkivaltuutettuja pariton määrä, yhdeksän. Äänten tasan meno vaatisi siten pankkivaltuustossa sitä, että esimerkiksi yksi äänestäisi tyhjää tai olisi poissa.

Kelan valtuutettujen suorittama arpomisvalinta on herättänyt kysymyksen siitä, missä muissa korkeissa päätöksentekoelimissä voidaan joutua kaivamaan esiin arpaliput.

Jos äänet menevät tasan eduskunnan suuren salin äänestyskoneella suoritettavassa äänestyksessä, seuraa lippuäänestys. Jos äänet menevät vielä siinäkin tasan, suoritetaan arvonta. Yleensä lippuäänestyksessä on sitten saatu aikaan enemmistöpäätös.

Eduskunnan puhemies ei itse osallistu äänestyksiin.

Kunnan toimielimissä arvonta joudutaan suorittamaan henkilövaaleissa, jos äänet menevät tasan. Muutoin ratkaisevaa on puheenjohtajan ääni.

Jos presidenttiehdokkaat saisivat kansan suorittamassa vaalissa saman äänimäärän, mikä on täysin teoreettinen vaihtoehto, siihenkin löytyisi ratkaisu. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen totesi Iltalehdessä viime presidentinvaalien alla, että silloin Helsingin vaalipiirilautakunta suorittaisi arvonnan vaalipäivän jälkeisenä keskiviikkona. (Aki Taponen – Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti