Uutiset

Vanhojen vankien määrä on kasvanut – Tutkija: korkea ikä ei lievennä rikoksen rangaistusta

Jos rikoksentekijä todetaan syyntakeiseksi, korkea ikä ei Suomessa lievennä rangaistusta, sanoo Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspoliittisen instituutin yliopistotutkija Martti Lehti.

– Peruskysymys on tietenkin se, onko ihminen syyntakeinen vai ei, Lehti sanoo.

Britanniassa tuomittiin maanantaina 101-vuotias mies 13 vuodeksi vankilaan seksuaalirikoksista. Mies sai tuomion kahden tytön ja yhden pojan hyväksikäytöstä vuosina 1974–1983. Suomessa asiasta uutisoi ensin STT.

Lehti kuitenkin arvioi, että korkea ikä otetaan huomioon Suomessa jollain tavalla syyntakeisuusarvioissa.

– Viime vuosina henkirikoksissa yli 80- ja 90-vuotiaat [tekijät] ovat meillä olleet syyntakeettomia, hän sanoo.

Alaikäisyys katsotaan lieventäväksi tekijäksi Suomessa.

Asiantuntija: Iäkkäitä vankeja voidaan sijoittaa samoille osastoille

Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Ulla Knuutin mukaan yli 50-vuotiaita vankeja on Suomessa tällä hetkellä noin 16 prosenttia kaikista vangeista. Noin kymmenen vuotta sitten vastaava luku oli 11 prosenttia.

Ikää merkittävämpi seikka Knuutin mukaan on se, kuinka toimintakykyinen vanki on. Usein kuitenkin vanhan vangin toimintakyky heikkenee.

– Se pitää huomioida jo siinä vaiheessa, kun heille [vangeille] valitaan sijoituspaikka, Knuuti sanoo.

Missään yksittäisessä vankilassa Suomessa ei Knuutin mukaan ole erityisen paljon vanhoja vankeja. Sen sijaan iäkkäitä vankeja voidaan sijoittaa vankiloissa samoille osastoille.

Knuuti kuvaa, että usein vangista tulee ikääntymisen myötä syrjäänvetäytyvä. Vanhat vangit ovat usein myös yksinäisiä, eikä heidän luonaan Knuutin mukaan välttämättä käy juurikaan vieraita.

Kuten muuallakin yhteiskunnassa, myös vanhoilla vangeilla esiintyy esimerkiksi muistisairauksia.

– Olosuhteet pitäisi pystyä pitämään vankilassa mahdollisimman rauhallisina, jotta muistihäiriöiset pärjäisivät siellä.

– Vanhat vangit ehkä pelkäävät nuorempia vankeja ja haluaisivat, että olosuhteet ovat mahdollisimmat rauhalliset, Knuuti sanoo.

Jos vanki ei itsenäisesti selviydy päivittäisistä toimista kuten vessassa käymisestä tai puhtaanapidosta, hän voi saada vapautuksen terveydellisistä syistä. Silloin hänet voidaan siirtää siviilitoimipaikkaan. Yleensä ne ovat vanhusten hoitolaitoksia.

Aihe on Knuutin mukaan erittäin ajankohtainen eurooppalaisissa vankeinhoitolaitoksissa eliniän nousun myötä. Suomessa ei hänen mukaansa ole aiemmin nostettu vanhojen vankien asemaa vankiloissa esille kovin paljon.

– Tulevaisuudessa tätä täytyy ilman muuta korostaa jo vartijoiden koulutuksessa, hän sanoo. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic