Uutiset

Vanhuskeskustelussa haettu taas luottamusta – Esperi Care suututti Tehyä hoiva-avustajien koulutuksella

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan omavalvonta on parantunut ja esimiestyö vahvistunut vanhusten asumispalveluissa. Kuvaaja: Heikki Hakanen
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan omavalvonta on parantunut ja esimiestyö vahvistunut vanhusten asumispalveluissa. Kuvaaja: Heikki Hakanen

Vanhusten asumispalveluiden tilanteesta on keskusteltu uudemman kerran perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla. Keskustelussa ovat olleet mukana hoivapalveluyritykset, ammattiliitot, järjestöt, kuntien edustus ja valvontaviranomaiset.

Samat tahot olivat jo aiemmin tänä vuonna koolla, kun vanhusten asumispalveluissa paljastui vakavia puutteita.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan omavalvonta on parantunut ja esimiestyö vahvistunut. Valvontaviranomaiset ja kunnat ovat tehneet tarkastuksia useisiin satoihin toimintayksiköihin. Aluehallintovirastojen saamien ilmoitusten määrä on puolestaan kolminkertaistunut.

– Epäkohtia vanhusten asumispalveluissa on tunnistettu ja tunnustettu. Ne ovat rapauttaneet luottamusta, joka palautuu vain toiminnan parantamisella ja yhteisellä vuoropuhelulla. Olen tyytyväinen, että keskustelu on johtanut parannuksiin, mutta tekemistä riittää vielä, Saarikko sanoo tiedotteessa.

Eniten ongelmia on muun muassa lääkäripalveluiden saannissa hoivayksiköihin, lääkehuollossa sekä osaavan henkilöstön rekrytoinnissa.

Yksi kohun keskellä olleista yhtiöistä on Esperi Care, joka kertoi tiistaina aloittavansa hoiva-avustajan koulutusohjelman hoitajapulan ratkaisemiseksi.

Tämä suututti sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn.

– Tehy vastustaa Esperi Caren esittämää pikakoulutusta, jolla pyritään ainoastaan kiertämään vanhuspalvelun ongelmia. Tällaisilla säästöön pyrkivillä vippaskonsteilla ei korjata epäkohtia, Tehy sanoo tiedotteessaan.

Tehyn mukaan koulutettua hoitohenkilöstöä ei ole rekrytoitu riittävästi eivätkä palkkaehdot ole olleet kilpailukykyisiä. Lisäksi koulutetun hoitohenkilöstön tehtäviin on sälytetty siivousta ja ruokahuoltoa, mikä on Tehyn mukaan heikentänyt hoidon laatua ja uuvuttanut työntekijöitä.

– Resepti vanhusten hoivan tilan korjaamiseen on yksinkertainen: käyttäkää yritykset nyt sitä vuosikausia keräämäänne rahaa. Palkatkaa koulutettua hoitohenkilöstöä riittävästi, että he eivät uuvu, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Ei korvata lähihoitajia

Esperi Care korostaa, ettei se ole korvaamassa lähihoitajia hoiva-avustajilla.

– Kaikki tietävät, että laadukas hoiva ei ole mahdollista, jos ei ole riittävästi osaajia. Hoiva-ala kärsii työvoimapulasta, ja olemme osaltamme miettineet, miten voisimme alalle hakeutumista edistää. Hoiva-avustajien koulutus on yksi vastaus tähän, sanoo Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo.

Hoiva-avustajan koulutuksen kautta voi Esperi Caren mukaan työllistyä hoiva-alalle avustaviin tehtäviin sekä jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.

Työssäoppijoita ei yrityksen mukaan lasketa hoitajamitoitukseen.

Esperi Care on kutsunut sekä Tehyn että Superin edustajia torstaiksi keskustelemaan koulutusohjelmasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic