Uutiset

Vankeustuomio pilapiirtäjälle ja 78-vuotiaalle kolumnistille – Turkilta vuosikausien tuomiot sanomalehden toimittajille

Turkin vanhimpiin lukeutuvan sanomalehden Cumhuriyetin toimittajat saivat jopa seitsemän ja puolen vuoden vankeustuomioita, kun turkkilainen tuomioistuin julkisti päätöksensä Istanbulissa. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on koventanut otteita lehdistönvapauden rajoittamiseksi maassa.

Tuoreimmassa tapauksessa vankeustuomion sai 14 oppositiolehti Cumhuriyetin työntekijää, joita vastaan oli nostettu syytteet terrorismilain nojalla. Kolme vapautettiin syytteistä. Lakimies Özden Özdemir kertoi uutistoimisto Reutersille keskiviikkona illalla, että tuomioiden pituudet vaihtelevat kahdesta ja puolesta seitsemään ja puoleen vuoteen.

– Ankarimman, kymmenen vuoden tuomion sai eräs toinen vastaaja jutussa. Hän ei ollut lehden työntekijä, vaan sai tuomion toiminnastaan Twitterissä, Özdemir sanoi.

Tunnettu toimittaja ja kirjailija Ahmet Sik sai seitsemän ja puoli vuotta, mikä oli toimituksen tuomioista kovin. Keskiviikkona tuomittujen joukossa olivat myös lehden pilapiirtäjä Musa Kart ja 78-vuotias kolumnisti Aydin Engin, amerikkalainen Washington Post -lehti kertoo.

Journalistit pidätettiin vuoden 2016 epäonnistunutta vallankaappausyritystä seuranneina kuukausina.

Tuomioistuin myös päätti, että oikeusprosessi lehden entistä päätoimittajaa Can Dundaria vastaan etenee erillisenä.

Yksi viimeisistä Erdoganin arvostelijoista

Cumhuriyetin toimitusta on pitkään pidetty piikkinä Erdoganin lihassa ja yhtenä viimeisistä kriittisistä äänistä, jotka uskaltavat arvostella Turkin hallitusta. Syytteet liittyivät väitettyyn muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin verkoston tukemiseen. Erdogan pitää Gülenia vastuullisena vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä Turkissa. Toimittajat ovat kiistäneet syytteet.

Cumhuriyetin tapaus on nostattanut laajoja mielenilmauksia kautta maailman Turkin lehdistönvapauden puolesta.

– Tämä oli täysin laiton tuomio. Lopulta kyseessä on poliittinen oikeudenkäynti, Özdemir sanoi lisäten, että tuomioista valitetaan.

Syyttäjä vaati Cumhuriyetin henkilökunnalle jopa 43 vuoden pituisia tuomioita. Perusteeksi hän esitti, että syytetyt ovat kohdistaneet presidentti Erdoganiin ”epäsymmetrisen sodankäynnin menetelmiä”. Syyttäjien mukaan sanomalehti on käytännössä joutunut Erdoganin arkkivihollisen ja pääterroristiksi nimeämän Gülenin kannattajien valtaamaksi.

Vaiennettujen ja vangittujen määrä kasvaa

Sanomalehti Cumhuriyetin toimitus sanoi joutuneensa uhriksi kampanjassa, jonka tavoitteena on vaientaa Erdoganin arvostelu. Tuomiot ovat linjassa aiempien kanssa.

Turkin journalistiliiton mukaan noin 150 mediaa on suljettu ja 160 journalistia vangittu.

Tuomituille ei välttämättä ole luvassa lohtua korkeimmasta oikeudesta. Turkin korkein oikeusaste hylkäsi maaliskuussa Dundarin saaman viiden vuoden vankeustuomion. Sen sijaan hänen todettiin ansaitsevan enimmillään 20 vuotta vankeutta vakoilusyytteistä. Dundar ja kollega saivat viiden vuoden tuomiot vuonna 2016 siitä, että nämä julkaisivat videon, jonka kerrottiin esittävän Turkin tiedustelun rekkoja kuljettamassa aseita Syyriaan. Myöhemmin heidät vapautettiin odottamaan armahduskäsittelyä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic