Uutiset

Vankiloiden ovet avoinna yleisölle

Suomessa vietetään parhaillaan keskitetyn vankeinhoidon 150-vuotisjuhlavuotta. Tämän kunniaksi neljässä vankilassa järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna avointen ovien päivä.

Vieraat ovat tervetulleita esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsevaan Vanajan vankilaan, jossa heille esitellään hieman totutusta poikkeavaa vankilaympäristöä.

-Tämä avovankila on maailma, josta tavalliset ihmiset eivät niinkään tiedä, kertoo vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen.

Tammi-Moilasen mukaan kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa sähköisen valvontapannan toimintamekanismeihin ja näkemään, miten huumetestien tekeminen tapahtuu. Sitä hän ei osaa vielä sanoa, onko paikan päällä myös vankeja tavattavissa.

Avointen ovien päivässä ovat mukana myös Kylmäkosken, Ylitornion ja Mikkelin vankilat. Ylitorniolla ohjelmassa on muun muassa vankilakierros, jonka aikana itse sellien asukkaat ovat kuitenkin muualla.

-Vankien osastolla on sellainen malliasunto. Siellä voi käydä katsomassa, minkälaisissa tiloissa vangit majoittuvat, kertoo vankilan johtaja Raimo Kärkkäinen.

Mikkelissä tavoitteena on, että vieraat pääsisivät myös juttelemaan jonkun asukkaan kanssa ja esittämään hänelle kysymyksiä. Vielä ei tosin ole varmaa, onnistuuko tämä.

-Yhden vangin kanssa on vähän neuvoteltu siitä, haluaako hän olla läsnä, kertoo vankilan apulaisjohtaja Eero Ikonen.

Entä miten kävijöiden turvallisuus taataan vierailun aikana? Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikön Pilvi Isotaluksen mukaan siitä pidetään huolta normaaliin tapaan turvallisuuskoulutuksen saaneen henkilökunnan avulla.

-Kyllähän vankiloissa käy jonkin verran vierailijoita muutenkin.

Osalle kierroksista pääsevät mukaan vain täysi-ikäiset, mutta esimerkiksi Vanajaan ovat tervetulleita myös pienemmät vieraat. Tammi-Moilanen muistuttaa, että vankilassa asuu paljon lapsia äitiensä ja isiensä kanssa.

-Meidän mielestämme tämä ympäristö näyttää enemmän kesäsiirtolalta. Ei tämä ketään järkytä, päinvastoin.

Avointen ovien päivää vietetään Ylitorniolla 25.8. ja muissa vankiloissa 26.8. Kylmäkosken ja Mikkelin vierailuille on ilmoittauduttava etukäteen.

Asiasanat

Fingerpori

comic